Târgu-Mureş: Combinatul Chimic „Azomureş” amendat pentru poluarea cu amoniac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea a primit o amendă de 50.000 de lei pentru depăşirile concentraţiei legale de amoniac din aer. Analizorul automat al calităţii aerului a înregistrat în ultimele două săptămâni 20 de depăşiri ale concentraţiei admise de amoniac în aer.

Combinatul Chimic „Azomureş” a fost amendat astăzi de către comisarii Gărzii de Mediu Mureş cu suma de 50.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în autorizaţia de mediu. Practic, societatea a fost amendată pentru că în ultimerle două săptămâni concentraţia legală de amoniac din aerul pe care mureşenii îl respiră a fost depăşită de 20 de ori.

Şase zile de poluare

Analizorul automat care măsoară calitatea aerului în apropierea Combinatului Chimic „Azomureş” a înregistrat depăşiri ale concentraţiei de amoniac în aer timp de şase zile. „Controlul efectuat de noi la societate s-a finalizat, am întocmit procesul verbal şi am aplicat soicetăţii o amendă de 50.000 de lei pentru depăşiri ale concentraţiei admise de amoniac în atmosferă. În perioaoada 22-28 martie s-au înregistrat 20 de depăşiri ale limitei admise de amoniac din aer. De asemenea, în data de 22 şi 23 martie s-au înregistrat depăşiri ale mediei zilnice de amoniac în aer”, a precizat Laurenţiu Cincea comisarul şef al Gărzii de Mediu Mureş.

Cel mai mare grad de poluare a fost înregistrat în 24 martie, când valoarea concentraţiei de amoniac a ajuns la 0,806 mg/metru cub faţă de 0,300 mg/metru cub, cât e limita legală admisă. Potrivit  reprezentanţilor Gărzii de Mediu, societatea are posibilitatea de a contesta amenda primită. „Conform legii Combinatul Chimic „Azomureş” are dreptul de a achita în teremen de 48 de ore jumătate din valoarea amenzii, dar şi de a o contesta în Intanţă. Ne putem aştepta la acest lucru din partea conducerii societăţii”, a mai spus Cincea. 

Alte amenzi, alte contestaţii

Combinatul Chimic „Azomureş” nu este la prima abatere de acest gen. În lunile ianuarie şi februarie 2011 Garda de Mediu a accordat societăţii două amenzi în valoare de 50.000 de lei fiecare, pe care societatea le-a achitat în proporţie de 50% în primele 48 de ore de la aplicare. Una dintre ele a fost contestată în Instanţă, procesul fiind pe rol la Judecătoria Târgu-Mureş.

Amenda de astăzi este cea de-a şasea pe care societatea o primeşte în ultimii trei ani pentru depăşirile concetranţiei de amoniac din aer.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite