Târgu-Mureş: Părinţi şi copii salvaţi de la îngheţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuela şi copiii săi au acum un acoperiş deasupra capului
Manuela şi copiii săi au acum un acoperiş deasupra capului

Toţi cei care nu au o locuinţă şi ajung să doarmă pe străzi găsesc un refugiu la Azilul de Noapte. Temperaturile scăzute din ultima perioadă i-au făcut pe cei fără adăpost să ceară ajutor autorităţilor pentru a nu degera de frig pe străzi.

Gerul năpraznic din ultima perioadă i-a afectat în primul rând pe cei fără locuinţă, care , disperaţi că vor îngheţa pe străzi, au cerut ajutor autorităţilor. Majoritatea au ajuns la Azilul de Noapte al Centrul Social al municipiului Târgu-Mureş. Aici au primit un acoperiş deasupra capului, un pat şi o masă caldă.

Alungată din casă

La Azilul de Noapte a ajuns şi o bătrână de 66 de ani din Târgu-Mureş, dată afară din casă de ceea căreia i-a dat viaţă. Fiica lui Vers Iren nu mai vrea să audă de ea, aşă că bătrâna şi-a găsit un adăpost pe marginea unui pârău din oraş. Frigul însă a determinat-o să ceară ajutor.

Am avut un apartament pe care l-am vândut, iar fiica mea a cumpărat o nouă locuinţă pe care am trecut-o pe numele ei. După doi ani de zile însă ne-am certat şi ea m-a dat afară din casă. Am ajuns să dorm într-o căbănuţă  din lemn aflată lângă un pârâu din Târgu-Mureş. E vai de capul meu pentru că acolo nu am încălzire şi nici curent. Nu am nici lemne să-mi fac foc şi nu primesc pentru că nu am buletin de identitate pe căbănuţă”, spune plângând bătrâna.

Văzând că vremea de răceşte bătrâna a venit la Azilul de Noapte. „Era foarte frig unde stăteam noaptea. Nu mai puteam”, spune bătrâna. Funcţionarii Centrului social au realizat o anchetă, iar pe viitor bătrâna are toate şansele să locuiască o perioadă în Căminul social al instituţiei.

Pe străzi cu trei copiii minori

Într-o situaţie disperată a ajuns şi Koloszvari Manuela Iosefina de 29 de ani din Târgu-Mureş. Femeia, împreună cu mama ei şi cei trei copii au ajuns pe drumuri după ce şi-au pierdut acum câţiva ani locuinţa. Au ajuns să doarmă în case părăsite, iar ultima oară în gară. Aici n-au mai putut răbda frigul şi au venit la Azilul de Noapte. „Am fost tot pe drumuri de trei ani de zile. Ne-am tot mutat dintr-un loc în altul. N-am avut niciodată o casă a mea. Iarna asta am rămas pe drumuri cu mama şi trei copii, de 9, 7 şi 3 ani”, spune tânăra.

Acum zâmbetul i-a revenit pe faţă, după ce-a primit o cameră la Căminul social şi urmează să se angajeze la o fabrică de perdele. Centrul social are  în total o capacitate de 120 de paturi, dar acestea pot fi suplimentate până la 150. „Azilul de Noapte are 40 de locuri, iar în acestă perioadă au fost în jur de 30 de solicitări pe noapte, iar numărul creşte o dată cu răcirea vremii”, a spus Szekely Istvan, administrator Azilul de Noapte Tîrgu Mureş.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite