Târgu-Mureş: "Bomba cu ceas", scoasă la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Chimic Bicapa Târnăveni este scos la licitaţie
Combinatul Chimic Bicapa Târnăveni este scos la licitaţie

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo a anunţat astăzi că pe data de 19 martie se va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea Combinatului Chimic Bicapa Târnăveni.

Potrivit ministrului, în ultimii ani s-a tot încercat privatizarea combinatului, dar fără succes. "A fost probabil un management nu tocmai fericit al celor care au fost la conducerea companiei şi în ceea ce priveşte încercările de privatizare. Unii au crezut că o privatizează doar ca să vândă fier vechi. Suntem în ceasul al 12-lea dat fiind faptul că cea mai importantă problemă sunt cele 3 bataluri, care sunt o bombă ecologică în acest moment, o bombă care ticăie", a precizat Borbely.

În ultimele luni au avut loc întâlniri organizate de Prefectură, care a sesizat toate organele îndreptăţite să ia măsuri-Guvern, AVAS, Autoritatea de Mediu- dar, potrivit prefectului Marius Paşcan, fluctuaţia echipelor de la guvernare a făcut ca problema Combinatului Bicapa să rămână nerezolvată.

Borbely a precizat că a avut o informare din partea lichidatorului combinatului, şi s-a pregătit caietul de sarcini pentru a scoate societatea la licitaţie.„Va fi o licitaţie deschisă, sunt deja 2-3 firme interesate, dintre care una e mai specializată în domeniu. Caietul de sarcini se referă la toate activele combinatului, inclusiv la cele 3 bataluri, două ale Bicapa şi unul pe care combinatul îl deţine împreună cu societatea Carbid Fox”, a precizat Borbely Laszlo.

Ministrul a precizat că va purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi AVAS pentru a urgenta, în termen legal, procedurile pentru demararea licitaţiei şi adjudecarea combinatului. 

Bataluri valoroase

Societatea câştigătoare a licitaţie va fi nevoită să ecologizeze cele trei bataluri.„Am primit însă informaţii cu privire la faptul că acele bataluri ar putea fi însă valorificate şi ar putea aduce profit, datorită metalelor grele, care s-ar putea extrage de acolo şi care ar putea fi valorificate. Acesta ar fi norocul combinatului pentru că altfel, n-ar veni nimeni să cumpere un morman de fiare vechi”, a mai precizat Borbely.

Ministrul a mai spus că investitorul care va câştiga licitaţia va putea realiza un parteneriat cu autorităţile locale pentru a accesa fonduri de la minister sau de la Uniunea Europeană pentru ecologizarea batalurilor. „Într-un studiu preliminar realizat în 2001 se apreciază că pentru ecologizarea celor trei bataluri ar fi necesare aproximativ 25 milioane de euro”, a precizat Borbely.

Combinatul Bicapa Târnăveni deţine 3 bataluri ce se întind pe o suprafaţă de 25 de hectare, ce conţin 2,5 milioane tone de reziduri, dintre care unele cangerigene. Preţul de pornire al licitaţie organizate în 19 martie va fi de aproximativ 6 milioane de euro. Momentan Combinatul Chimic Bicapa Târnăveni are o datorie de aproximativ 40.000.000 de lei, dar fiind un caz excepţional, se vor purta discuţii la nivel de Guvern pentru a se soluţiona problema acestora.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite