Târgu-Mureş: Berzele "infidele" de la Dumbrăvioara, vedete pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două berze din satul mureşan Dumbrăvioara au ajuns vedete pe Internet, după ce ornitologii Organizaţiei „Grupul Milvus” au montat o cameră web în cuibul acestora. Astfel, oricine accesează adresa de Internet http://milvus.ro  poate vedea ce fac toată ziua cele două înaripate.

Biologii Grupului „Milvus” au montat camera web în cuibul berzelor anul trecut, dar din cauza unor defecţiuni tehnice, aceasta n-a putut funcţiona la parametri optimi anul trecut. În acest an însă, condiţiile tehnice sunt mai bune, iar berzelor pot fi urmărite non-stop. În cuib trăieşte o femelă şi un mascul, acesta din urmă fiind înregistrat în baza de date a Organizaţiei.

„Masculul are un inel colorat pe picior, pe care i l-am montat noi acum opt ani. După codul inscripţionat pe inel ne-am putut da seama că această barză s-a născut în satul Ernei, la mică distanţă de Dumbrăvioara, la circa 3.000 de metri distanţă de cuibul în care „locuieşte” în prezent cu femela sa. Despre ea nu ştim însă nimic pentru că nu are inel”, spune Papp Tamas, preşedintele Organizaţiei „Grupul Milvus”.

Potrivit ornitologilor, berzele nu sunt păsări fidele toată viaţa aceleiaşi perechi. Fidelitatea şi-o manifestă însă în ceea ce priveşte cuibul. „Berzele nu alcătuiesc o pereche pe viaţă, ele însă încearcă să fie fidele cuibului pe care l-au construit sau ocupat. De aceea, încearcă să revină an de an la vechiul cuib. Acest mascul revine pentru al cincilea an în cuibul său din Dumbrăvioara”, a precizat Papp Tamas.

În aşteptarea primilor pui

 Toţi cei care urmăresc ce se întâmplă în cuibul celor două berze aşteaptă cu sufletul la gură ca cele două păsări să devină părinţi. „Anul trecut în opt aprilie berzele depuseseră deja primul ou în cuib. Anul acesta pe 15 aprilie am văzut primul ou în cuib. Berzele au ajuns în România pe la începutul lui aprilie, iar de obicei pe la jumătatea aceastei luni încep să depună primele ouă. Fiind o pasăre mare, barza depune câte un ou o dată la două zile, de obicei noaptea.  După depunerea ouălor urmează clocirea acestora cam 30 de zile iar pe la sfârşitul lunii mai, puii ies din găoace. Aceştia cresc două luni, apoi încep să înveţe să zboare, pentru ca la 15 august să înceapă migraţia sper ţările calde”, a mai spus Papp Tamas.

Puii acestei perechi, ca de altfel toţi cei care vor veni pe lume anul acesta în Dumbrăvioara, vor fi inelaţi pentru ca cercetătorii să poată avea date exacte despre aceştia.  „Noi încercăm să-i inelăm la începutul lunii iulie, când încă nu pot zbura, dar sunt destui de mari să le putem pune inelul pe picior. Anul acesta cinci berze cu inel colorat au revenit în Dumbrăvioara şi în satul apropiat, Glodeni” spune Papp Tamas.

Aproximativ 10.000 de berze în România

Potrivit ultimului recensământ, în România sunt aproximativ 5.000 de perechi de berze, dintre care cele mai multe sunt în judeţul Satu Mare. Satul Dumbrăvioara este localitatea cu cele mai multe berze din judeţul Mureş, pe stâlpii de electricitate existând 14 cuiburi, dintre care în 2010 sunt ocupate 13. În judeţul Mureş sunt aproximativ 150 de perechi de berze.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite