Târgu-Mureş: „Bătaie” pentru pacienţii cu boli profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii mureşeni au internat anul trecut peste 800 de pacienţi cu boli profesionale
Medicii mureşeni au internat anul trecut peste 800 de pacienţi cu boli profesionale

Pacienţii cu boli profesionale vor fi trataţi în alte clinic, pentru că cele de specialitate vor avea un număr redus de paturi. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş doreşte mutarea Clinicii de Medicina Muncii pentru a fi eficientă din punct de vedere financiar.

Tendinţa Ministerului Sănătăţii de a restructura Clinicile de Medicina Muncii şi de a scădea numărul de paturi ale acestora pe motiv că ar fi ineficiente, îi sperie pe pacienţii cu boli profesionale, care se tem că nu vor mai avea parte de un tratament adecvat afecţiunilor grave de care suferă.

Şase Clinici de Medicina Muncii la nivel naţional

Toader Grancea are 47 de ani şi a lucrat 13 ani în mina Bălan, timp în care s-a îmbolnăvit de silicoză. În ţară nu există decât şase Clinici de Medicina Muncii, dintre care una la Târgu-Mureş, aşa să pacientul a fost trimis aici. „M-am internat luna aceasta şi acum mă simt mai bine. Am primit tratament de specialitate, pentru că medicii de aici sunt specialişti şi ştiu exact ce tratament e nevoie pentru boala mea. E foarte rău că se vrea desfinţarea acestor clinici, pentru că noi nu vom putea fi trataţi la alt spital decât la acesta”, spune Grancea Toader.

Desfinţarea clinicilor, o inepţie

Clinica de Medicina Muncii din Târgu-Mureş face parte din Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi are momentan 25 de paturi. Potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Ladislau Schwartz motivul unei eventuale reduceri a numărului de paturi ale clinicii ar fi acela că patologia cu care se ocupă medicina muncii fost preluată demult de alte specializări medicale.

„De exemplu patologia privind silocoze e preluată deja de spitalele de pneumologie, iar patologia digestivă, poate fi tratată în clinicile de gastroenterologie” , a precizat Ladislau Schwartz. Desfinţarea sau reducerea numărului de paturi pentru Clinica de Medicina Muncii este văzută de medicii specialişti ca o inepţie.

Ar fi o absurditate, o inepţie să se desfinţeze aceste clinici, pentru că deşi multe fabrici s-au închis, bolnavii intoxicaţi cu plumb, arsen, crom rămân bolnavi toată viaţa. Doar anul trecut am internat peste 800 de pacienţi, din care peste 50 de cazuri au fost  intoxicaţii acute cu plumb”, a precizat dr. Horaţiu Moldovan, medic specialist de medicina muncii.


Mutarea clinicii, o soluţie


În ceea ce priveşte Clinica de Medicina Muncii din Târgu-Mureş, Ladislau Schwartz doreşte mutarea clădirii într-un alt spaţiu, pentru că momentan costul utilităţilor pentru imobilul respectiv sunt foarte mari. „Clinica de Medicina Muncii nu trebuie să aibă paturi de internare continuă. Va putea face internări de zi, dar nu trebuie ca bolnavul să stea internat trei zile pentru o examinare şi nu trebuie să fie ţinută pentru asta o clădire şi personalul aferent. Dacă trebuie internat, bolnavul va fi trimis la o clinică de specialitate”, a mai spus Schwartz
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite