Târgu-Mureş: Bani europeni pentru natura din zona Călimani-Gurghiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a lansat astăzi un proiect de conservare a habitatelor naturale din zona munţilor Călimani-Gurghiu. Proiectul are cofinanţare de la Uniunea Europeană.

Proiectul „Asigurarea unei stări favorabile de conservare pentru habitatele prioritare din Călimani-Gurghiu” a fost lansat astăzi la Reghi de către reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş , în prezenţa ministrului mediului, Borbely Laszlo. Proiectul se va derula până în anul 2012 sub coordonarea APM Mureş, în parteneriat cu Direcţia Silvică Mureş.

"Poiectul are drept scop reconstrucţia ecologică a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 „Călimani–Gurghiu”, afectate insular în urma activităţilor antropice nedurabile din trecut. Hanitatele prioritare care fac obiectul acestui proiect sunr jnepenişurile cu bujor de munte defrişate din cadrul Parcului Naţional Călimani, păşunile degradate cu ţepoşică, situate în zonele subalpine joase şi înalte din situl „Călimani-Gurghiu” şi pădurile aluviale cu arini din Parcul Natural „Defileul Mureşului Superior”, degradate insular de tăierile abuzive", a precizat Călin Cengher, coordonatorul proiectului, din cadrul APM Mureş.

Valoarea proiectului este de 941.000 de euro, din care 75% este asigurată de Comisia Europeană, restul cofinanţării revenind statului român. "Un aspect important constă în implicarea comunităţilor locale în activităţile proiectului, refacerea pajiştilor naturale făcându-se prin stimularea revenirii la utilizarea practicilor tradiţionale de cosit şi păşunat. De asemenea, celelalte lucrări de reconstrucţie vor fi realizate cu forţa de muncă locală", a mai spus Călin Cengher. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite