Târgu-Mureş: Autorităţile mureşene cu ochii pe europarlamentarul Szegedi Csanad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul maghiar Szegedi Csanad militează pentru autodeterminarea secuimii în României.  Jobbik, partidul din care face parte deputatul, este cunoscut ca fiind unul dintre partidele extremiste din Ungaria.

Europarlamentarul Szegedi Csanád deschis aseară un birou teritorial la Târgu-Mureş, iar astăzi a aşteptat deja primele persoane în audienţă. „În primul rând, aş vrea să subliniez faptul că Jobbik nu este un partid şovin sau extremist, ci un partid patriot. Partidul va milita pentru autodeterminarea secuimii în actualele graniţe ale României“, a precizat Szegedi.

Potrivit acestuia, în România ar trebui respectate proporţiile etnice. „Ar fi bine dacă în toată Transilvania limba maghiară ar fi limbă de stat. În centrul oraşului, de exemplu, nu sunt statui maghiare, iar străzile poartă nume româneşti, cum e strada Gheorghe Doja, când se ştie că Doja Gyorgy a fost un erou maghiar. Nici nu se vede că aici trăiesc şi maghiari, proporţiile etnice nu sunt respectate“, a spus Szegedi.

Nemulţumit de Marko Bela

Oficialul maghiar a comentat şi activitatea liderilor etnicilor din România. „Nu vreau să-i atac, recunosc meritele lui Tokes Laszlo, dar pe ale lui Marko Bela nu prea. În ultimii 20 de ani, numărul maghiarilor din Ardeal a scăzut cu 200.000 de suflete şi asta din cauza politicienilor maghiari de aici. Dacă UDMR şi-ar fi asumat interesele maghiarilor din Ardeal, atunci azi autonomia Ţinutului Secuiesc n-ar mai fi o problemă“, a mai spus europarlamentarul.

Reacţiile autorităţilor

Prefectul judeţului Mureş n-a vrut să comenteze iniţiativa europarlamentarului maghiar, în timp ce reprezentanţii Poliţiei îl aşteaptă  la cotitură pe Szegedi Csanad. „Deocamdată e liber să circule prin Europa cât vrea şi să spună ce vrea. Vom acţiona doar dacă vom constata că a instigat la acte de violenţă sau alte acte care crează dezordine publică“, a spus Livia Popa, purtătoarea de cuvînt de la IPJ Mureş.

Iniţiativa europarlamentarului maghiar a făcut repede înconjurul ţării şi a stârnit reacţii puternice. „Cerem autorităţilor române să intervină imediat şi să declare persona non-grata acest europarlamentar care aruncă cu noroi în statele vecine Ungariei, ameninţând stabilitatea şi bunele relaţii interetnice. Cerem, de asemenea, ca orice activitate şi prezenţă a partidului Jobbik  şi a reprezentanţilor acestuia să fie interzisă în România, la fel cum este interzis nazismul sau alte mişcari anarhice, violente şi extremiste“ a spus Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Partidului Conservator.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite