Târgu-Mureş:Aplicaţii online pentru fermierii din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii mureşeni pot completa electronic formularul prin care solicită plata pe suprafaţă de la APIA. Campania “Află valoarea pământului tău! Recoltează fonduri europene” îi va informa pe fermieri cu privire la fondurile de sprijin pe suprafaţă.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a lansat campania “Află valoarea pământului tău! Recoltează fonduri europene”, în cadrul căreia fermierii mureşeni vor fi informaţi cu privire la fondurile alocate pentru schemele şi măsurile de sprijin pe suprafaţă (SAPS) pentru anul curent, precum şi la modalitatea de accesare a acestora. Noutatea programului este aceea că fermierii vor utiliza varianta online pentru formularea cererilor de sprijin de suprafaţă, spre deosebire de cea bazată pe hărţile de hârtie. Scopul digitizării cererilor este acela de a simplifica procedurile şi de a elimina erorile de calcul.

“În ultimii 3 ani, la nivelul întregii ţări, au existat erori la calcularea suprafeţei terenurilor de aproximativ 12%, iar prin această campanie erorile vor fi diminuate drastic. Ne propunem să ajungem la un procentaj de sub 5%, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene erorile totale la calcul au fost de 2% în ultimii trei ani”, ne-a declarat Chiş Vasile, director coordonator adjunct în cadrul APIA Mureş.

Mii de ferme vor fi digitizate


În judeţul nostru funcţionează 640 de ferme mari (cu suprafeţe de teren de peste 50 de hectare n.r.) şi 1800 de ferme medii (cu suprafeţe de teren de peste 20 de hectare şi sub 50 de hectare n.r.). Fermierii vor participa la sesiuni de instruire pentru folosirea aplicaţiei IPA online, prin care aceştia vor completa electronic declaraţia de suprafaţă. “Anul trecut am avut 32.000 de cereri SAPS de suprafaţă din tot judeţul, din care 14.000 s-au dovedit a fi cu suprafeţe mai mari decât pe hârtie. Aşadar fermierii meritau mai mulţi bani. Prin implementarea digitizării în calculul suprafeţelor, nu vor mai exista asemenea probleme şi oamenii îşi vor primi toţi banii cuveniţi”, a adăugat Chiş Vasile. Prin controale pe teren, reprezentanţii APIA se vor asigura că datele introduse în IPA concordă cu realitatea.


Cererile SAPS în martie


Depunerea cererilor de plată pentru schemele şi măsurile de sprijin pe
suprafaţă (SAPS 2010 n.r.) are loc între 1 martie şi 17 mai, însă declaraţia de suprafaţă se poate completa deja electronic prin IPA online. În 10 şi 11 februarie vor avea loc sesiuni de informare pentru folosirea IPA, la sediul APIA.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite