Târgu-Mureş: Ana Chincişan îi învaţă pe copii designul vestimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a lucrat în proiectare timp de 18 ani, Ana Chincişan a trecut în învăţământ, devenind maistru instructor la Palatul Copiilor din oraş. Peste 300 de copii s-au înscris la cursurile predate de mureşeancă.

Ana Chincişan a lucrat în proiectare de la 18 ani, chiar dacă la început nu a urmat studii tehnice în domeniu. Mureşeanca a fost însă pasionată de desen de mică, de aceea nu i-a fost greu să obţintă un post la singura intreprindere producătoare de maşini de cusut, surfilat şi ţesut din ţară.

Am lucrat 18 ani în proiectare tehnologică a maşinilor de cusut. Eram 200 de proiectante într-o societate cu peste 5.000 de muncitori. Noi desenam piesele iar muncitorii le executau după desenele noastre”, spune Ana Chincişan.

Cariera didactică

Cu timpul însă societatea şi-a diminuat producţia, iar mureşeanca şi-a schimbat domeniul de activitate, intrând în învăţământ. „Am dat un examen la Liceul Industrial „Avram Iancu” şi am obţinut un post de maistru instructor la croitorie”, spune mureşeanca. Ana Chinciţan nu a regretat nici o clipă decizia luată, mai ales că elevii au iubit-o din prima clipă.

Îi învăţam să coase manual sau mecanic salopete, pufoici, dar îi supravegheam şi pe cei de la profesională în societăţile unde făceau practică”, spune Ana Chincişan.

Învăţământul de arte şi meserii s-a schimbat cu timpul, iar după şapte ani în domeniu mureşeanca s-a transferat la o Şcoală specială, unde preda lucru manual copiilor cu dizabilităţi. „Aveam o mare satisfacţie atunci când lucram cu aceşti copii, pentru că simteam că mă iubesc şi, chiar dacă aveau dizabilităţi le plăcea să lucreze şi se bucurau atunci când realizau ceva prin forţe proprii”, spune mureşeanca.

La Palatul Copiilor

După reducerea catedrelor la Şcoala specială, Ana Chincişan s-a angajat la Palatul Copiilor, unde a pus bazele unui cerc de croitorie. „Eu ştiam să cos de la grădiniţă pentru că m-a învăţat mama. La noi în zonă toate femeile ştiu să ţese, să coase şi să toarcă, de aceea m-am bucurat că-i pot învăţa şi pe copii lucrul acesta. În septembrie 2003 am început cercul de croitorie, iar în decembrie am avut prima paradă de rochii de gală, făcute de cele 25 de eleve de clasele XI-XII, care participau la curs”, mărturiseşte Ana Chincişan.

După un an cercul de croitorie s-a transformat într-unul de design vestimentar, iar paradele de modă, expoziţiile şi serbările au fost tot mai numeroase. „Acum am 320 de copii înscrişi la cerc, cu vârste de la 3 ani jumate la 18 ani. Fiecare învaţă în primul rând limbajul tehnic de specialitate, pe care nu-l vor uita toată viaţa. De asemenea, învaţă să-şi croiască o haină, să-şi decoreze casa şi capătă nişte abilităţi ce le vor prinde bine în viaţă”, spune mureşeanca.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce activităţi pregătiţi acum??
Pregătim serbarea „Zâmbet pentru mama”, care se va desfăşura la Palatul Culturii şi unde vor participa 40 de elevi. Urmează apoi Serbarea Palatului pe 8 Martie, unde vom organiza o paradă de modă cu 35 de copii cu vârste între 3 şi5 ani şi o paradă de modă cu copiii din clasa a IV-a. Apoi vom avea o expoziţie de icoane pe sticlă la Biblioteca Copiilor şi apoi la Biserica din cartierul Dâmbu Pietros.

Ce îi sfătuiţi pe părinţii care vor să-şi aducă copiii la cerc?

Le recoamand părinţilor să-li aducă copiii la cercurile organizate la Palat, mai ales că aceste cursuri sunt gratuite. Aici copiii se vor simţi bine, se vor relaxa după orele de curs, îşi vor face prieteni noi şi vor învăţa o mulţime de lucruri practice, descoperindu-şi astfel talentul.


Ce-i place: Iubesc copiii, mă bucur când sunt mulţumiţi de munca lor. Mi-ar plăcea să am mai mult timp să mă dedic meseriei. Îmi place simplitatea oamenilor şi naturaleţea. Îmi place să citesc, îmi plac revistele de modă pe care le şi colecţionez. Îmi place să caut pe Internet modele de haine noi şi îmi place să mă plimb. Îmi nplace mult să gătesc.

Ce nu-i place: Nu-mi place că nu am spaţiu destul la Palatul Copiilor ca să pot amenaja o linie de maşini de cusut pentru copii. Nu-mi place perfidia. Nu-mi plac oamenii trişti. Mă deranjează că nu mai sunt locuri de muncă în oraş ca înainte.

Profil

Data naşterii: 17 februarie 1956 la Deda
Studii: Şcoala Postliceală Proiectare Îmbrăcămintei Târgu-Mureş
Profesie: maistru instructor la Palatul Copiilor
Stare civilă: căsătorită, doi copii, un nepot

 Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite