Târgu-Mureş:Amprentarea tălpilor continuă în şcolile mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3900 de copii vor fi amprentaţi
3900 de copii vor fi amprentaţi

Aproape 4.000 de elevi mureşeni vor fi amprentaţi la picior pentru depistarea deviaţiilor boltei plantare. Platfusul sau piciorul scrobit sunt doar câteva din complicaţiile cele mai des întâlnite, iar acestea pot determina mofidicări ale coloanei vertebrale. 

Campania de prevenire şi diagnosticare a deviaţiilor patologice a boltei plantare la copiii din şcolile mureşene va continua până la jumătatea lunii martie. În premieră naţională, controalele ortopedice de amprentare a tălpii picioarelor la elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, vor duce la descoperirea precoce a platfusului şi a piciorului scrobit, afecţiuni ce pot determina mofidicări ale coloanei vertebrale. „Deviaţiile boltei plantare duc la complicaţii rezultate din schimbarea staticii piciorului, din cauza vieţii sedentare, a încălţămintei inadecvate sau a ghiozdanelor prea grele. Campania trebuia să se încheie în 26 februarie, dar cererile venite din partea şcolilor de a participa la campanie, ne-au motivat să prelungim vizita noastră în unităţile de învăţământ din oraş până la mijlocul lunii martie”, a declarat Marinela Gomboş, directoarea Fundaţiei Rheum-Care, organizatoarea campaniei. Aceasta a precizat că până în prezent au fost controlaţi 4.713 elevi din clasele I-VIII, iar până la finele campaniei vor mai fi efectuate controale pentru 3.900 de copii din şase şcoli din oraşul nostru.

Lecţii de stat în bancă

Fotografierea tridimensională a tălpilor picioarelor este singura modalitate 100% corectă de control a deviaţiilor boltei plantare. Până în prezent, campania a suscitat un interes foarte mare în rândul copiilor, părinţilor şi profesorilor. „Ne bucurăm de un real succes în şcolile târgumureşene, iar feedback-ul din partea profesorilor şi al părinţilor ne motivează. Pe lângă măsurătorile tălpilor, echipele noastre au stat de vorbă cu copiii şi cadrele didactice despre poziţia corectă în bancă şi purtarea ghiozdanelor. Am primit şi sugestii din partea profesorilor, referitoare la organizarea unor ore de educaţie sanitară”, a adăugat Marinela Gomboş. Testele sunt gratuite, iar elementele susţinătoare pentru picioarele cu deviaţii costă 40 de lei.


Cum funcţionează aparatul

Amprentarea tălpilor picioarelor este efectuată de un aparat unic în ţară, care efectuează fotografii digitale ale membrelor controlate. Fotografia stabileşte starea în care se află piciorul şi gradul de uzură a boltei plantare. În cazul în care problemele sunt grave, susţinătorii ajută la remedierea în timp a acestora.




Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite