Târgu-Mureş:Ajutaţi-i pe Ovidiu şi Claudia să zâmbească!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu şi Claudia se zbat în sărăcie şi boală
Ovidiu şi Claudia se zbat în sărăcie şi boală

Fraţii Ovidiu şi Claudia Siklodi sunt bolnavi de „von Recklinghausen” şi locuiesc într-o cabană din apropiere de Poieniţa. În ciuda sărăciei lucie în care trăiesc şi a bolii incurabile de care suferă, cei doi fraţi învaţă bine şi participă la competiţii dedicate copiilor cu handicap.

Ovidiu şi Claudia Siklodi sunt doi fraţi de 11, respectiv 9 ani, care trăiesc în condiţii vitrege, la aproape patru kilometri de satul Poieniţa, de lângă Târgu-Mureş. Cabana în care trăiesc nu are curent electric, iar încălzirea se face cu o sobă improvizată de tatăl micuţilor. Ambii suferă de handicap mintal accentuat şi de Neurofibromatoză, sau Boala von Recklinghausen, boală genetică manifestată prin pete cutanate pe piele. Boala îi împiedică să ducă un trai normal, dar cu toate acestea ei merg zilnic la şcoală, unde obţin numai calificative foarte bune. „Ne place foarte mult la şcoală, unde ne jucăm cu ceilalţi copii şi învăţăm lucruri noi. În fiecare zi mergen pe jos până la Poieniţa, iar de acolo luăm un maxi taxi până în oraş. E greu, dar trebuie să ajungem la şcoală”, spun Ovidiu şi Claudia, elevi la Şcoala cu Educaţie Incluzivă 1.

Părinţii, bolnavi şi ei

Povestea lor este una dramatică, ţinând cont de faptul că micuţii s-au născut cu o boală de care nu pot scăpa. Părinţii lor suferă şi ei de handicap mintal şi sunt pensionaţi pe caz de boală. Banii nu ajung, însă, nici măcar pentru mâncare, căci de îmbrăcăminte sau încălţăminte nu poate fi vorba. „Abia ne descurcăm, pentru că nu avem bani. Eu am obţinut cabana aceasta gratis, pentru că le păzesc pe celelalte din zonă în schimb, iar singurii noştri bani sunt pensiile de 350 şi 250 de lei pe care le primim de la Stat”, ne-a declarat Simon, tatăl copiilor. Acesta a încercat să obţină o locuinţă socială, dar s-a lovit de refuzul autorităţilor. „Aş vrea să locuiesc în oraş, să nu mai bat atâta drum ca să ajung la şcoală şi să nu mai locuiesc singur, aici. Aş vrea să mă joc cu alţi copii, în parc”, ne-a spus Ovidiu.

Concursuri de dans

Ovidiu şi Claudia au fost incluşi în Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, astfel participând la competiţii de dans menite să ajute la integrarea în societate. „În cadrul programului SNAC, copiii au participat la concursuri de dans în urma cărora au câştigat premiul 3, în 2008, la faza locală, premiul întâi, anul trecut, la faza regională şi menţiune la faza naţională, de la Arad. Am ajuns să-i iubesc foarte mult pe cei doi, pentru că în ciuda greutăţilor, merg mai departe şi o fac cu o seninătate debordantă”, ne-a declarat Ramona Koncz, voluntară în cadrul SNAC, care se ocupă de destinele copiilor de 2 ani.

 
Să-i ajutăm pe fraţii Siklodi!

Mureşenii care doresc să le ofere lui Claudia şi Ovidiu o rază de speranţă, le pot dona produse alimentare, cărţi, îmbrăcăminte, încălţăminte sau jucării. Cei interesaţi o pot contacta pe Ramona Koncz, voluntară în cadrul SNAC, la numărul de telefon 0752 433.696, zilnic între orele 8.00 şi 20.00.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite