Târgu-Mureş:A început campania de donaţii pentru ONG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formularele se găsesc la Direcţia Financiară
Formularele se găsesc la Direcţia Financiară

Până în 15 mai pot fi completate şi depuse formularele de donaţie la Direcţia Judeţeană a Finanţelor. Mureşenii au posibilitatea să direcţioneze 2% din impozitul pe profit către un ONG la alegere, precum şi pentru acordarea de burse private.

Până la jumătatea lunii mai, mureşenii pot dona către organizaţiile non-profit cele două procente din impozitul pe venitul realizat în 2009. Ca de obicei, bisericile, SMURD-ul şi asociaţiile de ajutorare a persoanelor cu nevoi speciale se află în prim planul acţiunilor de donare a banilor de către localnici. Potrivit legii 571/2003, privind Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze 2% din impozitul pe veniturile obţinute în anul precedent către o entitate nonprofit. Opţiunea este gratuită, iar dacă nu este folosită de către contribuabil, banii respectivi rămân statului român.

Donaţii la SMURD

Majoritatea celor care decid să ofere un sens practic banilor proveniţi din veniturile de anul trecut aleg să doneze 2% Fundaţiei SMURD. Ca un exemplu, datorită sumelor obţinute în 2008, SMURD a inaugurat un nou punct de lucru în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, din cartierul Tudor Vladimirescu. Totodată, o nouă maşină de suport logistic în valoare de 78.000 de euro a fost achiziţionată de către SMURD la începutul lui 2009, tot din fondurile alocate de cetăţeni.

2% către Alpha Transilvană

Anul acesta Fundatia Alpha Transilvană împlineste 15 ani, în care a încurajat constant solidaritatea socială pentru ajutorarea celor aflaţi la nevoie. „Am fost alături de comunitate şi pentru aceasta în fiecare zi. Prin programele noastre am încercat să acoperim cât mai multe nevoi sociale care nu întotdeuna se pot rezolva prin legi sau alocări de fonduri, însă mureşenii ne pot ajuta să susţinem continuitatea acestor programe direcţionând 2 % din impozitul pe venit”, afirmă Eva Gyorki, directoarea Fundaţiei. În prezent, Fundaţia derulează programe, cum ar fi centrul de zi pentru îngrijirea şi recuperarea copiilor cu nevoi speciale, servicii adresate persoanelor cu dizabilităţi (separat pentru nou-născuţi, adolescenţi şi adulţi n.r.), precum şi Centrul de  Resurse pentru organizaţii neguvernamentale.

Cum donaţi 2%

Mureşenii pot obţine de la sediul Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice un formular care conţine cererea pentru direcţionarea a 2% din impozitul pe venit. Formularul trebuie completat cu datele personale şi cu datele destinatarului donaţiei, cum ar fi codul fiscal al asociaţiei nonprofit şi contul bancar (IBAN n.r.).

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite