Târgu Mureş: Remus Copil „Hobby-urile mele sunt pescuitul şi lăsatul în pace”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un rebel şi un hâtru, a cunoscut toate păturile sociale, însă şi-a asumat responsabilităţi în posturi cheie, când situaţiile de viaţă au cerut-o

De mic, imaginaţia i-a fost alimentată de desene animate şi de filmele de aventuri, însă cel mai mult l-a marcat serialul „Toate pânzele sus”. Lui Remus Copil îi mai plăcea să meşterească instalaţii electrice. „Aşa am incendiat şura bunicului, când am vrut să fac o instalaţie de iluminare la deschiderea uşii, dar am folosit o baterie prea mare… Dacă nu era bunica pe fază, făceam o vacă la proţap”, îşi aminteşte Remus Copil.

Fire rebelă, în clasa a VIII-a s-a certat cu părinţii fiindcă nu a dat vrut să dea la liceu şi a plecat cu un prieten în oraşul Victoria, unde a făcut şcoala de operator instalaţii electrice şi a învăţat să trăiască pe cont propriu. „Acolo am descoperit frumuseţi fantastice, precum Vârful Moldoveanu, Sâmbăta se Sus, Mănăstirea Brâncoveanu. Apoi am ajuns pe banii mei, la Combinatul Victoria, unde câştigam enorm, peste 4000 de lei, dar nu realizam atunci asta. După un an am revenit la Târgu Mureş, am făcut liceul şi a urmat armata, unde iarăşi i-am dezamăgit pe părinţi, care vroiau să o fac acasă iar eu am decis să plec la garda prezidenţială, la Bucureşti”, povesteşte Remus Copil.

După o perioadă dificilă, cu lucru în trei schimburi la o întreprindere din Târgu Mureş, a dat examen reuşind, la a doua tentativă, să devină operator imagine la Radio TV Târgu Mureş. „M-am făcut în două zile membru de partid, «achitând» carnetul cu alcool, altfel nu puteam da examen şi după şcoala de operatori TV la Bucureşti, în sfârşit visul meu din copilărie s-a împlinit, îmbinând electronica cu imaginaţia”, spune Remus.

De permanenţă 5 ani, cu Radioul închis de comunişti

În anii 80, pentru ca să nu se mai cheltuiască bani cu deplasarea carelor TV când Ceauşeştii mişcau prin ţară, să ataşeze posturilor teritoriale de radio care de reportaj. Însă visul său nu a durat decât un an, fiindcă în 1985 Elena Ceauşescu a dispus transferarea carelor TV la Bucureşti şi închiderea tuturor celor 6 posturi teritoriale de Radio.

„A fost un şoc, vreme de 5 ani angajaţii radioului au avut diverse locuri de muncă prin oraş, iar cinci dintre noi am rămas de permanenţă în Radio, pentru a putea fi pornit «la cheie» în orice moment, prin reţeaua naţională de relee” spune Remus Copil. El adaugă că rostul menţinerii funcţionale a radiourilor teritoriale era legat atât de siguranţa naţională, spre a se transmite mesaje populaţiei în caz de necesitate, cât şi de verificarea traficului radio, un fel de CNA comunist. Iar în dimineaţa de 23 decembrie 1989 am început să emitem din nou”, a conchis Remus Copil.

 
Întrebări şi răspunsuri

Te consideri un norocos?
Cineva mereu a vegheat ca eu să supravieţuiesc, în acest sens datorez mulţumiri colegilor, care îmi sunt a doua familie… Mi-am trăit viaţa din plin, am cunoscut toate păturile sociale
Eşti un tip ambiţios?
În general nu, şi numai în cazul în care ceva sau cineva mă motivează foarte tare.
Ce regreţi cel mai mult?
În ce mă priveşte, nimic, cu excepţia faptului că l-am dezamăgit uneori pe tatăl meu. Apoi, faptul că, după 1985 când s-a închis radioul, jumătate din fonoteca de aur s-a distrus, noroc însă că am salvat unele dintre înregistrările cele mai valoroase.
 

Ce îi place

Un îndrăgostit de călătorii şi de contemplat natura de la Stânceni, afirmă că hobby-urile sale sunt pescuitul şi lăsatul în pace! Îi place muzica hard rock şi, printre alţii, trupa Pink Floyd. În ce-l priveşte. Hâtru, consideră că toată viaţa sa a avut un singur defect, faptul e un bărbat bine! Se consideră un extraordinar de bun bucătar, şi îi admiră pe oamenii valoroşi, cei care fac diferenţa.

Ce nu îi place

Face lucrurile gospodăreşti numai când are chef. Nu îi place despre sine că este un delăsător. Însă indiferent de circumstanţe sau situaţiile prin care trece, niciodată nu ar fura, nu i-ar chinui pe ceilalţi şi nu şi-ar bate joc de nimeni.    

Născut în 3 decembrie 1957, Târgu Mureş
Studii, operator imagine la Institutul de Cinematografie Bucureşti
Funcţia, tehnician sunet la Radio Târgu Mureş
Căsătorit, doi copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite