Târgu-Mureş: Tăiatul porcului, prilej de sărbătoare pentru mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranşarea porcului
Tranşarea porcului

Potrivit măcelarilor, porcul tăiat prin metoda tradiţională se scurge mai repede şi mai bine de sânge. După sacrificare mureşenii tranşează carnea şi încep prepararea cârnaţilor, a caltaboşului, a sângeretelui, dar şi a „Pomanei porcului”.


O dată cu venirea Sărbătorilor de Iarnă în casele mureşenilor se fac pregătiri intense, iar unul dintre momentele nelipsite este tăierea porcului. Chiar dacă am intrat în Uniunea Europeană, gospodarii mureşeni nu renunţă însă la sacrificarea animalului după metoda tradiţională. „Porcul tăiat prin asomare nu se scurge aşa bine de sânge ca cel tăiat după metoda tradiţională”, spune Viorel Suplăcean, gospodar din comuna Bahnea.

Povestea porcului


În gospodăria unei familii din satul Daia, comuna Bahnea, a fost mare sărbătoare, prilejuită de sacrificarea lui Costică, un porc de 120 de kilograme. Gazdele, familia Suplăcean, s-au trezit cu noaptea în cap pentru a pregăti cele necesare evenimentului. Costică a fost adus în curtea casei, iar apoi a fost sacrificat. Tot acolo, a urmat şi procedeul de pârlire, folosindu-se la început tradiţionalele paie, pentru ca apoi să se treacă la pârlitul modern.

„Eu folosesc pârlitoarea cu lemne şi curent electric. Mai e varianta cu butelie de gaz, dar parcă şoricul nu are acelaşi gust”, a spus Viorel Suplăcean, fost tehnician veterinar, cu peste 20 de ani de experienţă în sacrificarea porcilor. După ce a fost pârlit Costică a fost frecat cu peria şi spălat pentru ca şoricul să-i rămână alb şi moale. Măcelarul s-a apucat apoi de tranşat animalul, împărţindu-i carnea pentru cârnaţi, caltaboş şi sângerete, dar şi pentru tradiţionala „Pomană a porcului”.

Prima tocană

Prima tocană din carnea animalului proaspăt taiat poartă numele de „Pomana porcului”. „Se pune carne macră de pe ceafă, dar şi nişte carne mai grasă, sare, piper şi usturoi. Se prăjeşte bine şi se serveşte cu mămăliguţă şi varză murată, dar şi cu un pahar de vin”, a spus Marinela Suplăcean, gospodină din Bahnea.

Pentru cârnaţi se foloseşte carne tocată de la stomac, sau ce rămâne după dezosarea pulpelor usturoi, sare şi piper. Pentru caltaboş se fierb măruntaiele porcului cu o bucată de slănină şi carne la care se adaugă sare, piper, cimbru şi orez. Sângeretele conţine sângele fiert cu ceapă, o bucată de slănină cu carne, care se toacă la final şi la care se adaugă orez şi condimente.  

Atenţie la trichineloză!
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carne sau peparate din carne doar de la producători autorizaţi, iar în cazul în care îşi sacrifică porcul în gospodărie trebuie să ducă neapărat o bucată din muşchii intercostali la medicul veterinar pentru analiză. Până în prezent în judeţul Mureş s-au descoperit patru cazuri de trichineloză.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite