Târgu Mureş: Tăcere în cazul dezastrului ecologic de pe Niraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Tăcere în cazul dezastrului ecologic de pe Niraj
Târgu Mureş: Tăcere în cazul dezastrului ecologic de pe Niraj

Deşi au trecut două săptămâni de când lucrările de la barajul de pe Niraj au lăsat fără urmă de viaţă mai mulţi kilometri de curs de apă, măsurile autorităţilor competente întârzie să apară.

Măsurile de sancţionare a celor care sunt responsabili de masacrul acvatic de pe cursul râului Niraj nu au apărut  încă şi mai mult ca sigur va mai dura până ca acestea să apară. Astfel, Prefectura Mureş nu a primit nici la ora actuală raportul Agenţiei de Protecţia Mediului. „Nu am primit încă nici un raport al situaţiei. În momentul în care acesta se va afla pe masa prefectului se vou lua decizii. Până atunci aşteptăm”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureş, Cristina Manoilă.

Când o să am timp...
Oficialii APM susţin că aşteaptă la rândul lor un raport de la Direcţia Apelor Mureş privitoare la modul de execuţie a lucrărilor de decolmatare. „Când o să am timp o să-l fac. Aştept să-mi explice cei de la Direcţia Apelor natura lucrărilor pentru că eu trebuie să precizez în raport care sunt cauzele. Am nevoie de date tehnice, nu pot spune că doar s-au făcut lucrări de decolmatare şi atât”, spune Dănuţ Ştefănescu, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Care agenţie s-a deplasat la faţa locului luni, 5 octombrie 2009. (n.r. evenimentul s-a petrecut în 23 septembrie)
 
Garda de Mediu
„Din câte am înţeles, că sunt în concediu, ieri sau astăzi s-a deplasat la faţa locului un comisar pentru a vedea despre ce este vorba. Am discutat însă şi cu domnul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor  Mureş şi acesta a zis că totul s-a desfăşurat conform unor necesităţi dictate de împrejurări şi cu tehnologie aprobată şi nu putem lua măsuri”, ne-a declarat Octavian Moldovan, director coordonator al Comisariatului de Mediu Mureş.

Pericole iminente, lucrările continuă
Locuitorii din miercurea Nirajului susţin că se vor implica personal pentru a sensibiliza opinia publică şi că autorităţile sunt absolut indiferente la problemele lor. „S-a produs o catastrofă întrucât apa curge acum pe unde poate peste o cantitate enormă de nămol. Se tratează cu indiferenţă mare. Nu mai există formă de viaţă. Dar dânşii continuă curăţatul şi o să-l continue până la sfârşitul vieţii că mai sus de baraj e o cantitate enormă de nămol”, ne-a spus Elek Ede, localnic din Miercurea Nirajului.

„Timp de o săptămână de zile nu s-a deplasat absolut nimeni la faţa locului. Am sesizat Garda de Mediu la 15 minute după producerea dezastrului. Probabil vom protesta noi pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce s-a întâmplat. Pur şi simplu nu mai există vietate pe cursul Nirajului. Cei de la Apele Române au trimis „specialişti” care au zis că inundaţiile vor curăţa cursul de nămol. N-aş prea crede. Acest banc de nămol înaintează şi face victime în continuare. În plus, va fi îngreunată alimentarea cu apă potabilă iar întro anumită parte a localităţii fântânile vor seca şi asta este poate şi mai grav”, ne-a declarat Nagy Zsigmond, secretar al Asociaţiei Pescuitului Sportiv Valea Nirajului şi secretar al Primăriei Miercurea Nirajului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite