Străinii vin la Târgu-Mureş pentru a deveni părinţi prin reproducere asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura este mult mai ieftină la noi în ţară decât în alte clinici din Europa, iar tehnologia este la fel de avansată. Centrul de Reproducere Umană din judeţul Mureş este solicitat aproape zilnic de cupluri din străinătate care îşi doresc un copil şi nu îl pot concepe pe cale naturală.

Scoţieni, olandezi, spanioli sau nemţi, dar şi mulţi români îşi programează bebeluşul la clinica din Sângeorgiu de Mureş. Fie că au peste 35 de ani sau chiar aproape de 50, cei care îşi doresc din tot sufletul să devină părinţi sunt dispuşi să facă mii de kilometri pentru a „contracta“ un bebeluş.

La noi e mai ieftin

Specialiştii Centrului de Fertilizare in Vitro spun că sunt asaltaţi de pacienţi străini care aleg ţara noastră pentru a putea aduce pe lume un copil. „Toţi ne-au găsit pe Internet. Unele sunt familii mixte, în care este şi un român. Le este mai comod să vină aici, vorbesc chiar şi limba, dar au încredere în medici şi de ce nu , e mai ieftin, sub preţul din Europa“, a declarat medicul primar George Vasilescu, director medical al Centrului de Reproducere Umană din Sângeorgiu de Mureş.

Străinii sunt conştiincioşi, respectă cu sfinţenie sfaturile şi fac tot ce trebuie pentru a se întoarce în ţara lor cu puiul în braţe. „Am ales clinica din Romînia pentru că eu sunt româncă, plecată în Olanda de zece ani. Am împlinit 42 de ani şi încercăm demult să avem un bebeluş. Am venit în vizită la rude, am aflat de centru şi am zis, hai să încercăm. Soţul meu este olandez şi a fost de acord să încercăm aici. Am încredere şi ştiu sigur că anul viitor cel târziu voi avea copilul. Sper să fie fetiţă“, spune Maria Adriaen, una dintre paciente. 

Proceduri de ultimă oră

Medicii care lucrează aici s-au specializat în Statele Unite ale Americii şi în Ungaria, iar tehnica folosită este una modernă. Tariful practicat este extrem de avantajos, faţă de cel al clinicilor din străinătate. O încercare de fertilizare în vitro costă, în medie, între 1.800 şi 2.500 de euro, iar preţul depinde de consultaţiile şi analizele de laborator.

Toate investigaţiile se fac în laboratorul propriu. Există doar o singură analiză care nu se face în România, dar este trimisă în perfectă siguranţă în Austria, de unde raspunsul vine în cel mult trei săptămâni. „Pacientele stau în clinica noastră între două şi patru ore, apoi pot să plece acasă, după intervenţie. Din data de 8 iulie, când practic am primit aprobarea, am avut trei fertilizări în vitro. Primul caz este al unei femei de 38 de ani care de şapte ani încearcă din răsputeri să aibă un copil“, a explicat medicul George Vasilescu.

Străinii sau românii apelează la Centrul de Reproducere Umană pentru că este unul din cele mai moderne din ţară. „Avem cel mai modern laborator de fertilizare nu numai din zonă, ci din România, datorită echipamentelor de ultimă oră, toate noi şi achiziţionate de la firme de renume care în acest moment le-au etalat ca fiind de ultimă descoperire“, a precizat directroul medical.

Centrul de Reproducere Umană din Sângeorgiu de Mureş nu este încă inclus în Programul Naţional de Fertilizare in Vitro, acest lucru va fi posibil doar în luna ianuarie a anului viitor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite