Start la depozitarea eco a deşeurilor menajere în Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima fază au fost amplasate 11 puncte de colectare pentru plastic şi metal, sticlă şi hârtie-carton. Acordul dintre Primărie, SC Salubriserv SA şi societatea Eco Rom Ambalaje SA prevede amplasarea punctelor în 2 etape, întreaga acţiune urmând a fi încheiată la începutul lui 2011.

Târgumureşenii vor putea în sfârşit să-şi arunce gunoaiele într-o manieră europeană, respectând normele ecologice impuse de UE. Primăria a început amplasarea containerelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor (sticlă, plastic, hârtie n.r.) în toate cartierele din oraş. În urmă cu două luni autorităţile locale au fost amendate cu 10.000 de lei de Garda de Mediu pentru colectarea neselectivă a deşeurilor. Programul Operaţional Sectorial de Mediu include şi oraşul nostru în ceea ce priveşte obţinerea de fonduri europene pentru reducerea decalajului existent între Uniunea Europeană şi România cu privire la infrastructura de mediu atât din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Judeţele Giurgiu, Vrancea, Bistriţa-Năsăud, Arad, Sibiu si Mureş vor primi în total 150 de milioane de euro pentru implementarea sistemelor eco de colectare a deşeurilor. Acordul dintre Primărie, operatorul de salubritate SC Salubriserv SA şi societatea Eco Rom Ambalaje SA prevede amplasarea punctelor în 2 etape, întreaga acţiune urmând a fi încheiată la începutul lui 2011, cu un total de 25 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor menajere. “Salut decizia Primăriei Târgu-Mureş de a intra în normalitate în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor. Această măsură este binevenită, chiar dacă s-a concretizat cu întârzâiere”, a declarat Laszlo Borbely, Ministrul Mediului şi Pădurilor.

Colectare eco în cartiere

În prima fază au fost amplasate 11 puncte de colectare pe cele trei fluxuri (plastic şi metal, sticlă şi hârtie-carton n.r.) în zonele cu circulaţie mare din Târgu-Mureş, urmând ca celelalte 14 puncte să fie amenajate în lunile următoare, astfel încât la începutul anului viitor toţi locuitorii oraşului să aibă acces la serviciile de colectare. Pubelele eco sunt uşor de recunoscut, având o formă ovală şi fiind foarte voluminoase, colorate distinct, în funcţie de categorie de gunoaie căreia i se adresează: cele galbene sunt destinate deşeurilor din plastic şi metal, cele verzi, pentru sticlă, iar cele albastre vor deservi deşeurile din hârtie şi carton.

Ce reprezintă colectarea selectivă?

Colectarea selectivă a deşeurilor este soluţia la îndemâna tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. Instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi persoanele fizice sunt obligate să colecteze deşeurile în containere diferite, inscripţionate corespunzător şi amplasate în locuri accesibile.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite