Spectacol polonez în Piața Teatrului, la ConectACT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Național din Târgu-Mureș organizează festivalul ConectACT, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, până în data de 1 iunie.

În această seară, de la ora 21.30, mureșenii sunt așteptați în Piața Teatrului la spectacolul “Salto mortale”, pus în scenă de Teatrul Strefa Ciszy, care a fost înfiinţat în anul 1993, în Poznan, devenind foarte repede
cel mai important grup de teatru alternativ din Polonia.

Fondatorul şi liderul grupului este Adam Ziakski. Teatr Strefa Ciszy produce spectacole îndrăzneţe, în aer liber, acţiuni în stradă şi happening-uri care au ca temă culturaurbană, în diferite spaţii publice.  Încă de la început, relaţia interactivă dintre actori şi public  combinată cu elemente de joc şi teatralitate au jucat un rol crucial în producţiile grupului polonez. Grupul are reputaţia de a pune în discuţie subiecte precum comportamentul uman şi regulile vieţii sociale. Cu spectacole precum “Postscriptum”, “Pressing”, “Cocktail with a Still Life in the Background” sau “Learning to Fly”, compania Teatr Strefa Ciszy a reflectat probleme precum consumaţionismul, relaţiile umane, conformitatea.

Salto mortale este inspirat de o poveste  neobişnuită din al doilea Război Mondial când soldaţii sovietici au jefuit oraşul german Stettin (acum polonez Szczecin) şi au confiscat sute de piane pentru a le trimite în Uniunea Sovietică. Kilometri de piane confiscate aşteptau în vagoane pentru transport. Totuşi, nu se ştie de ce, ele nu au mai fost mutate niciodată. Abandonate şi uitate, ele s-au degradat treptat de-a lungul anilor până s-au stricat de tot, dar păstrând fiecare câte o bucată din memoria oraşului. Fiecare dintre ele reprezenta o tragedie umană, iar toate împreună, profanate, au devenit un simbol al culturii devastate de mostruozitatea războiului. Salto mortale prezintă într-un  mod metaforic povestea adevărată, creând imaginea unei procesiuni funerare a pianelor conduse de artişti de circ. Salto mortale este o poveste despre pierderea memoriei şi condiţiile naşterii civilizaţiei moderne.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite