Sondaj de opinie în rândul mureșenilor. Doar 15% poartă des centura de siguranță

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sondaj de opinie referitor la portul centurii de siguranță în rândul șoferilor mureșeni
Sondaj de opinie referitor la portul centurii de siguranță în rândul șoferilor mureșeni

Polițiștii mureșeni au efectuat un studiu referitor la comportamentul participanţilor la trafic privind portul centurii de siguranţă. Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române desfăşoară la nivel naţional o acţiune de verificare în trafic a portului centurii de siguranţă.

În primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, mortalitatea rutieră a scăzut cu 8,25%, păstrând trendul descendent.
Aproximativ ¾ dintre şoferii de autoturisme participanţi la această cercetare au afirmat că poartă întotdeauna centura de siguranţă. 15,2% au declarat că poartă centura de siguranţă deseori în timpul conducerii vehiculului, iar 11,5% doar uneori. Un procent 2,2% dintre cei chestionaţi nu poartă niciodată centura de siguranţă în timpul deplasărilor.

Dintre şoferii de autoturisme care nu poartă niciodată centura de siguranţă cei mai mulţi realizează drumuri mai lungi (mai mult de 100 km zilnic – 35,3%) şi se deplasează cu precădere ziua (58,8%).


Cel mai menţionat motiv pentru care se poartă centura de siguranţă uneori, deseori sau niciodată este legat de deplasarea pe distanţe scurte, acesta fiind menţionat de 57% dintre subiecţi, în timp ce 24,5% dintre respondenţi nu poartă centura de siguranţă în timpul deplasărilor în interiorul localităţii. Un alt motiv des menţionat de respondenţi este neglijenţa, faptul că uită cuplarea centurii de siguranţă de către șofer în timpul efectuării deplasărilor.

În cazul efectuării deplasărilor cu mai multe persoane în maşină, 70,3% dintre cei intervievaţi au afirmat că numai pasagerul din faţă poartă centura de siguranţă.

Cei care transportă copii sub 3 ani în autoturism obişnuiesc, în procent de 68,2%, să îi plaseze în scaun special pentru pasagerii sub 3 ani, pe bancheta din spate.


Procentul celor care au fost amendaţi/sancţionaţi pentru neutilizarea centurii de siguranţă este de 33,4% din totalul celor chestionaţi. Din rândul persoanelor ce nu poartă niciodată centura de siguranţă, 47,1% au fost sancţionate pentru acest lucru, cu toate acestea ele continuând să nu cupleze centura de siguranţă în timpul mersului.

Mai mult de jumătate dintre respondenţii şoferi de microbuz/autobuz, 59,1%, au precizat că poartă centura de siguranţă, întotdeauna, în timpul conducerii vehiculului, 18,1% - deseori, în timp ce 7,2% dintre cei chestionaţi, nu o poartă niciodată.

3,4% dintre şoferii de autoutilitară/camion/autotractor nu poartă centura de siguranţă niciodată în timpul conducerii vehiculului. Procentul celor care respectă normele Codului Rutier cu privire la purtarea centurii de siguranţă se ridică la 67,8%, aceştia obişnuind să îşi cupleze întotdeauna centura de siguranţă în timpul deplasărilor.


Majoritatea conducătorilor de motocicletă/scuter obișnuiesc să poarte casca de protecţie în timpul deplasărilor. Doar 1,4% au afirmat că nu poartă casca de protecţie niciodată.

Cei care nu au întotdeauna asupra lor casca de protecţie obișnuiesc să nu o poarte atunci când se deplasează pe distanţe scurte, acest lucru fiind confirmat de 85,2% dintre acești conducători de motocicletă/scuter. 22,2% dintre respondenţii acestei categorii de vehicule nu poartă casca de protecţie în timpul deplasărilor în localitate, iar 11,1% atunci când conduc precaut, cu viteză mică. 7,4% dintre acești respondenţi declară că motivul pentru care nu poartă casca de protecţie este faptul că îi incomodează.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite