Singura grădiniţă care „merge” pe panouri solare e la Sighişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile solare sunt montate pe acoperişul grădiniţei
Panourile solare sunt montate pe acoperişul grădiniţei

La Grădiniţa nr 6 din Sighişoara, apa caldă şi curentul electric vin pe căi 100% naturale. Durata de viaţă a sistemului este de 20 de ani, iar investiţia va fi amortizată în 10 ani, pe baza economiei realizate la consumul de agent electric şi termic.

În condiţiile în care costurile pentru termoficare sunt din ce în ce mai mari, iar protecţia mediului înconjurător este lăsată la urmă, Grădiniţa nr. 6 din Sighişoara reprezintă un exemplu de urmat pentru toată lumea. De curând, instituţia de învăţământ preşcolar a fost dotată cu două sisteme solare de către Compania AS Solar GmbH, a oferit grădiniţei un sistem fotovoltaic şi un sistem termic solar.

Aceste sisteme solare au fost realizate în cadrul programului „Acoperişuri solare” al Agenţiei Germane pentru Energie (DENA n.r.), program de promovare a energiei solare pe piaţa internaţională. Sistemul fotovoltaic a fost instalat ca sursă continuă de energie electrică şi este cuplat la reţeaua electrică naţională pentru predarea energiei produse şi funcţionează totodată ca sistem insular (autonom n.r.), asigurând permanent alimentarea grădiniţei cu energie electrică.

Noi beneficiem de apă caldă şi curent electric de la aceste panouri solare şi sunt foarte mulţumită de modul în care decurg lucrurile. Cred că suntem singura grădiniţă din ţară cu un asemenea sistem şi suntem foarte mândri de acest lucru”, ne-a declarat Martini Annemarie, directoarea grădiniţei nr. 6. Instituţia funcţionează într-o clădire ce aparţine Bisericii Evanghelice, iar în cadrul acesteia sunt înscrişi 100 de copii.

Energie ecologică

Cele două sisteme solare de pe acoperişul grădiniţei asigură o valorificare eficientă a energiei solare. Sistemul fotovoltaic cu o putere instalată de 5,52 kWp e cuplat la reţeaua electrică naţională, dar poate funcţiona şi autonom.

Astfel, grădiniţa din Sighişoara e alimentată cu energie electrică ecologică, obţinută prin valorificarea resurselor naturale regenerabile. „Mai mult decât atât, sistemul fotovoltaic e unul dintre primele sisteme de energie provenită din surse regenerabile, cuplat la reţeaua de energie electrică din România şi distins cu Certificate Verzi. Sistemul solar termic serveşte la prepararea apei calde cu ajutorul energiei soarelui şi permite şi un aport la încălzirea centrală fără emisie de dioxid de carbon”, ne-a declarat Denes Erika, reprezentant de marketing al societăţii AS Solar, cea care s-a ocupat de instalarea sistemului la grădiniţă.

Potrivit reprezentanţilor firmei, pentru sistemul solar de producere a energiei termice costurile de instalare sunt de aproximativ 8.000 de euro iar pentru sistemul solar fotovoltaic pentru producere a energiei electice costul este de aproximativ 18.000 de euro.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite