Târgu-Mureş:Cele mai bune filme autohtone, la Sighişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Cele mai bune filme autohtone, la Sighişoara
Târgu-Mureş:Cele mai bune filme autohtone, la Sighişoara

Festivalul de film debutează joi în Cetatea Medievală. Organizatorii vor ca Festivalul sa devină o platformă de redescoperire a autenticului românesc.

Începând de joi şi până duminică, Sighişoara va deveni capitala filmului românesc, ca urmare a Festivalului de film, aflat la prima ediţie. Evenimentul vine ca o încununare a activităţii cinematografice româneşti din ultimul an, care a adus multe premii internaţionale creaţiilor autohtone.

Filme premiate
Evoluţia rapidă a cinematografiei noastre pe plan internaţional trece de multe ori neobservată în ţară, astfel că organizatorii îşi propun să ofere publicului mureşean cele mai bune documentare, filme de scurt şi de lung metraj premiate în anul 2008. Între aceste 16 filme, amintim documentarul „Constantin şi Elena”, care a fost laureat cu „First Appearance Award” în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, sau filmul „Testimonial”, premiat cu trofeul pentru cel mai bun documentar TV la festivalul Prix Europa.

“Plasarea în Cetatea Sighişoarei a unui festival care are drept scop principal reevaluarea şi promovarea culturii cinematografice româneşti nu este întâmplătoare. Publicul va avea ocazia de a intra în contact cu elita cineaştilor români într-una din locaţiile care asigură prestigiul ţării noastre de sute de ani. Sperăm ca acest eveniment să atragă un număr mare de spectatori, pentru că Sighişoara e un oraş perfect pentru asemenea manifestări”, ne-a declarat Ioan Dorin Dăneşan, primarul Sighişoarei, organizator al festivalului de film.

Dezbaterea succesului
Vor fi organizate dezbateri având ca temă principală cinematografia românească. Spectatorii vor avea ocazia să aprofundeze tematica succesului neaşteptat al unor filme mai puţin apreciate la noi, precum şi problemele cu care se confruntă actualmente cineaştii din ţara noastră. La secţiunea „In Memoriam...” va fi omagiat Alexandru Tatos, regizor şi scenarist român trecut în nefiinţă în 1990 şi considerat un veritabil precursal Noului Val Românesc.


Filme în aer liber

Filmele vor fi proiectate în două locaţii diferite. Pe timp de zi sala Casei de Cultură “Mihai Eminescu” va găzdui o parte din proiecţii, în timp ce seara, în aer liber, în Piaţă Centrală din Cetate vor fi prezentate publicului restul filmelor. Intrarea va fi liberă în limita spaţiului disponibil.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite