Şi-au îndeplinit visul cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri din  Luduş au demostrat tuturor că, în afaceri, dacă ai curaj, îţi pot îndeplini visele. Adrian Pădurean, de 27 de ani, şi Cristi Oltean, de 25 de ani, au obţinut bani de la stat pentru a ridica o sală de fitness. Locaţia este gata, iar în curând îşi va putea primi clienţii.

Adrian şi Cristi sunt primii mureşeni care au primit finanţarea de 10.000 de euro prin Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către intreprinzătorii tineri. „Iubim amândoi sportul, eu am făcut handbal în timpul liber. Ne doream să facem mişcare, dar în Luduş nu prea aveam unde pentru că era doar o singură sală de fitness, dotată cu aparate mai vechi“, spune Adrian Pădurean.

De la idee, la faptă

Cei doi au aflat despre Programul Ministerului Economiei, iar Cristi a venit cu ideea construirii unei săli de fitness, aşa că au decis să aplice. „Am auzit la televizor despre program şi am început să caut mai multe informaţii pe Internet. Eu am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice în Cluj, aşa că ştiam ce înseamnă un plan de afaceri şi fonduri nerambursabile“, spune Adrian Pădurean.

Tinerii şi-au înregistrat propriul SRL şi au elaborat planul de afaceri pentru sala de fitness. „Am venit la Oficiul pentru IMM-uri să cerem sfaturi, iar funcţionarii de aici ne-au oferit informaţiile de care aveam nevoie. Am înscris planul de afaceri pe site la poziţia 529. Erau încă 24 de firme din Mureş înscrise înaintea noastră, dar avantajul nostru era că noi aveam partea de cofinanţare. Întreaga investiţie se ridică la 30.000 de euro, iar noi am cerut statului 10.000 de euro“, spune Cristi Oltean. Chiar dacă au avut emoţii, finanţarea le-a fost aprobată, iar semnarea contractului a avut loc chiar în prezenţa premierului Emil Boc.

Sală de fitness ultramodernă

Tinerii întreprinzători s-au apucat imediat de treabă, iar în curând îşi vor inaugura afacerea. „Am finalizat deja construcţia, iar acum urmează să montăm aparatele. Sala de fitness va avea 300 de metri pătraţi, 20 de aparate de fitness noi, pentru toate grupele musculare, va fi dotată cu duşuri, vestiare şi grupuri sanitare“, spune Adrian Pădurean.

Tinerii şi-au calculat amănunţit costurile afacerii şi simt că vor avea succes. „Luduşul are în jur de 17.000 de locuitori, plus cei din satele învecinate, deci potenţial este. Sportul este promovat în zonă, deci tinerii, dar şi adulţii, ar avea posibilitatea să facă mişcare aici. De asemenea, cei care fac deja sport de performanţă s-ar putea antrena la sala noastră. În plus, vor putea veni şi fete, pentru că am asigurat dotări speciale şi pentru ele“, spune Cristi.

Regulamentul de finanţare îi obligă să reinvestească în fiecare an de activitate 50% din profitul brut realizat în anul anterior. Tinerii s-au gândit deja şi la asta. „Vrem să ne extindem în următorii ani. O să avem aparate de solar şi saună, deci vom dezvolta un centru spa“, precizează Cristi.

Program de succes

Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii Mureş are în componenţă judeţele Alba, Harghita şi Mureş. Angajaţii Oficiului au consiliat în această perioadă peste 50 de tineri intreprinzători.

Am admis 34 de planuri de afaceri, dintre care pentru 13 şi-au şi semnat contractele de finanţare, solicitanţii neavând nevoie de credit. Valoare totală a contractelor este  de 518.304 lei. Cinci dintre aceşti 13 solicitanţi sunt din judeţul Mureş, valoarea totală a contractelor acestora fiind de 192.962 de lei. Alte 21 de dosare aşteaptă evaluarea, iar ajutorul financiar nerambursabil pentru acestea este de 812.721 de lei“ , a precizat Torok Csaba, director OTIMMC Târgu-Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite