Târgu-Mureş: Doina Pană iubeşte comediile lui Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Doina Pană iubeşte comediile lui Shakespeare
Târgu-Mureş: Doina Pană iubeşte comediile lui Shakespeare

Noua colecţie de opere complete semnate William Shakespeare, editată de Adevărul în condiţii de lux, trezeşte interesul mureşenilor. Shakespeare este iubit şi de către mureşeanca Doina Pană, bibliotecar la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş de aproape 20 de ani.

Doina Pană a iubit lectura de mică, iar printre autorii preferaţi se numără şi William Shakespeare. Mureşeanca iubeşte îndeosebi comediile, care se potrivesc cu firea sa veselă. „Cel mai mult mi-a plăcut „Visul unei nopţi de vară”, pentru că este o comedie, a cărei acţiune se petrece într-un cadrul extrem de frumos, de feeric. Mi-a rămas în minte scena meşteşugarilor din opera respectivă. Am citit textul dar am văzut şi o montare la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş ce îi aparţinea regizorului Sergiu Pop. O altă comedie care mi-a plăcut mult este Femeia îndărătnică”, a spus Doina Pană.

Opera care îi aduce minte de adolescenţă este în „Romeo şi Julieta”. „Am citit-o în adolescenţă şi m-a marcat extraordinar, în special scena balconului. Povestea de dragoste impresionează pe toată lumea”, spune bibliotecara.


Acesta a precizat că Shakespeare nu se citeşte uşor, dar fiecare ar trebui să încerce, iar ideea unei colecţii de opere Shakespera nu poate fi decât utilă pentru cititori. Printre studenţii UAT Shakespeare e foarte îndrăgit, dar numărul cărţilor este limitat. „Studenţii citesc foarte mult Shakespeare şi se şi studiază la clasă. Majoritatea profesorilor recomandă studenţilor să citească operele dramaturgului, dar sunt foarte puţine cărţi în bibliotecă. E chiar o problemă lucrul acesta”, a spus bibliotecare.

Doina Pană s-a arătat foarte încântată de ideea apariţieie unei colecţii de lux cu opera autorului. „E foate util o ediţie completă Shakespeare, care să fie şi elegantă. Astfel de colecţii de lux nu avem decât în limba engleză şi maghiară, deci ar fi cazul să existe una şi în limba română”, a  mai spus bibliotecara.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite