Serviciul de termoficare din Târgu-Mureş a fost preluat de Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali din Târgu Mureş au votat, luni, preluarea serviciului de termoficare de către Primărie, după ce reprezentanţii furnizorului de energie termică din oraş au anunţat că pleacă din oraş, aleşii negăsind însă o soluţie pentru cele 6.000 de familii care nu au apă caldă de aproape o lună.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureş, convocată, luni, pe tema serviciului de termoficare s-a prelungit timp de câteva ore, pe ordinea de zi fiind incluse şi alte subiecte, precum diverse deplasări în străinătate, fapt criticat de consilierul local Cornel Brişcaru (USL), care le-a spus celor din executivul Primăriei că el a venit să găsească soluţii pentru cele 6.000 de familii care nu au apă caldă de aproape o lună şi nu pentru a aproba "plecări la festivalul ciorbei de peşte", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consilierii locali nu au fost de acord cu niciuna dintre variantele prezentate de consilierul Claudiu Maior (fost viceprimar din partea PDL - n.r.), care a propus un proiect de hotărâre cu două variante pentru serviciul de termoficare din Târgu Mureş.

Ei au respins atât varianta care prevedea renunţarea totală la sistemul centralizat, montarea de centrale termice proprii la toate instituţiile publice şi alocarea unor ajutoare de 1.700 de lei pentru persoanele care doresc să-şi monteze centrale termice de apartament, cât şi menţinerea unei părţi dintre centralele termice în funcţiune şi furnizarea de energie de către Serviciul Locativ, după obţinerea avizelor necesare pentru operare.

O altă propunere, venită din partea consilierului local Peti Andras (UDMR), potrivit căreia Direcţia Energetică din Primărie să preia serviciul de furnizare a energiei termice, a fost votată de consilieri, însă a iscat alte discuţii, după ce secretarul municipiului, Maria Cioban, a spus că direcţia respectivă nu are licenţă pentru a putea gestiona serviciul public de termoficare şi nici posibilitatea de a angaja personalul calificat necesar, angajările fiind blocate în sistemul bugetar.

Preşedintele de şedinţă, Torzsok Sandor, a spus că şi Serviciul Locativ ar fi trebuit să obţină licenţă de operare, în timp ce Peti a precizat că municipalitatea va trebui să obţină o derogare pentru a putea angaja sau să decidă detaşarea unor angajaţi proprii - aproximativ 15 - la Direcţia Energetică din Primărie.

Totodată, el a arătat că varianta ca Serviciul Locativ să preia furnizarea agentului termic este neviabilă, neexistând niciun fel de garanţii că nu se riscă în acest fel patrimoniul oraşului, adică clădirile administrate de Serviciul Locativ.

Consilierii nu au găsit nicio soluţie pentru cele 6.000 de familii care nu au apă caldă de aproape o lună, după ce reprezentanţii furnizorului de energie termică din oraş, E-Star Mureş Energy, au anunţat că pleacă, întrucât, din cauza datoriilor Primăriei, nu au mai reuşit să plătească gazul, iar E. On a închis robinetele pe centrale, punând asfel operatorul în imposibilitatea de a mai furniza agent termic.

Foştii viceprimari din Târgu Mureş Claudiu Maior şi Csegzi Sandor declarau, marţea trecută, că reprezentanţii furnizorului de energie termică din oraş, E-Star Mureş Energy, i-au anunţat că pleacă, astfel că se va convoca o şedinţă extraordinară a CL pentru a se analiza situaţia şi a se găsi o soluţie.

Lunea trecută, Dacz Gabor, reprezentantul firmei E-Star Mureş Energy, anunţa, într-o conferinţă de presă, că societatea intenţionează să plece din municipiu, după ce, din cauza datoriilor Primăriei, a fost pusă în situaţia de a nu mai putea furniza energie termică. El declara că Primăria nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, ceea ce a dus la acumularea de datorii către propriii furnizori, E. On şi Electrica, de peste 4 milioane de lei.

Potrivit acestuia, facturile de electricitate care urmează să iasă din termenul scadent se ridică la 100.000 de lei, iar o eventuală sistare a alimentării cu electricitate a pompelor E-Star Mureş Energy va duce la imposibilitatea de a furniza apă rece pentru alţi circa 8.000 de consumatori - o parte dintre cei care nu au în prezent nici apă caldă, dar şi alţii.

"Primăria nu şi-a manifestat intenţia de a plăti. Dacă cetăţenii ne vor intenta procese, vom chema Primăria în garanţie. Din ianuarie suntem în discuţii (pentru plată), ar fi trebuit să reziliem contractul de atunci, dar am finanţat din surse proprii, ca să nu lăsăm consumatorii fără apă caldă şi încălzire, mai ales pe timp de iarnă. După ce trec cele 90 de zile calculate din data de 8 iunie, noi vom pleca din Târgu Mureş. Pagubele, mai ales de imagine, sunt greu de estimat în bani. Nu ştiu ce ar mai putea să ne promită Primăria ca să ne răzgândim", spunea Dacz Gabor, arătând că avea programată marţi o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş pe această temă.

În toamna anului 2010, firma ungară RFV Mureş Energy SA - devenită între timp E-Star Mureş Energy - a preluat, în urma unei licitaţii, pe o perioadă de 25 de ani, sistemul de termoficare din zonele oraşului neafectate de debranşări masive. Firma şi-a asumat realizarea unei investiţii de 24 de milioane de euro în sistem, în cinci ani de la preluarea reţelei de termoficare. Firma ungară a plătit, în termenul convenit, de 30 de zile de la semnarea contractului, o redevenţă de 2 milioane de euro, necesară pentru ca municipalitatea să plătească din datoria fostei societăţii de termoficare a oraşului, Energomur, către E. On Gaz, datorie care fusese preluată de Primărie. Peste 15 ani, concesionarul urma să mai plătească încă 2 milioane de euro.

Contractul prevedea ca diferenţa dintre preţul de facturare către populaţie, de 231 de lei, şi preţul de producţie a gigacaloriei să fie suportată de la bugetul local. Consiliul Local Târgu Mureş a votat, în luna februarie 2011, acoperirea pierderilor firmei, declarându-se de acord cu majorarea preţului de producere a gigacaloriei, de la 301 la 391,3 lei. Majorarea subvenţiei a fost motivată de viceprimarul Csegzi Sandor prin faptul că s-a înregistrat un consum de energie termică mai mic decât se estimase, în condiţiile în care în sistem au rămas mult mai puţine apartamente decât se estima iniţial.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite