Târgu-Mureş: Serviciu secret al Poliţiei în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul an şcolar aduce un nou plan pentru siguranţa în şcoli: câte un poliţist pentru fiecare. Programul va fi implementat în premieră la Mureş, “oamenii legii” vor inventaria toate şcolile din judeţ.

Pentru ca la şcoală elevii să fie în siguranţă,  Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au anunţat un plan cadru de cooperare pentru anul şcolar 2009-2010.

“Fiecare unitate va beneficia de experienţa şi sprijinul unui poliţist, responsabil de tot ce înseamnă siguranţa în unitatea de învăţământ respectivă”, a anunţat ieri subcomisarul Adrian Nicuşan, coordonatorul Poliţiei de Proximitate.  În zilele viitoare poliţiştii vor lua legătura cu directorii unităţilor de învăţământ, iar până în 14 septembrie va fi încheiată repartizarea.

Cum numărul şcolilor e foarte mare, şi al poliţiştilor limitat, vor fi cazuri în care un poliţist va avea arondate mai multe unităţi de învăţământ. Anul trecut au fost 53 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevi. “Din fericire acestea nu au fost foarte grave sau cu un grad ridicat de violenţă. 11 dintre ele au avut loc în incinta unităţilor de învăţământ.

"Va fi primul an în care vom aplica acest plan la nivel de judeţ atât în mediul urban cât şi în mediul rural, există 897 de şcoli, nu putem preciza un număr total de poliţişti implicaţI pentru că aum se fac repartzările. Aceşti poliţişti nu vor face pază, însă vor lucra pentru proiecte, campanii, prevenţie şi inventaria necesarul pentru siguranţă. Ne interesează identificarea soluţiilor pe două componente: controlul accesului persoanelor în şcoli şi securitatea unităţilor pentru că există unele fără pază, şi am atras atenţia că au spre exemplu şi casierii care trebuie protejate cu sisteme de alarmă, supraveghere video etc”, a explicat Adrian Nicuşan.

Colegiul Naţional Papiu Ilarian este singura unitate de învăţământ care are un sistem de control acces pe bază de cartele magnetice după ce a investit 50.000 euro. Supravegherea video a unităţilor de învăţământ sau chiar a zonelor adiacente este de mai bine de un an în discuţie la Târgu Mureş, ca şi conectarea acestoa la Dispeceratul Integrat de Urgenţă 112 sau la cel de intervenţie al Poliţiei Comunitare. Deocamdată nu a fost găsită finanţarea pentru aceste concepte. “Ca soluţie temporară am propus profesori sau elevi de serviciu, dar care doar să noteze într-un registru nu să aplanze conflicte sau să intervină”, a conchis Nicu

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite