Târgu-Mureş: Portret/ Sergiu Roşu, creatorul de roboţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ Sergiu Roşu, creatorul de roboţi
Târgu-Mureş: Portret/ Sergiu Roşu, creatorul de roboţi

Sergiu a fost mereu pasionat de electronică şi de calculatoare. Acum îşi urmează pasiunea şi lucrează la crearea unui robot cu comandă numerică.

Sergiu Roşu a fost de mic pasionat de fizică, de electronică şi de calculatore, dorind mereu să construiască ceva. „Când eram mic găsisem în pod la bunica o carte veche de fizică, ce conţinea tot felul de experimente de laborator. Îmi amintesc că-i furam unchiului meu transformatoarele electrice şi încercam să produc oxigen şi hidrogen în două borcane cu apa, prin electroliză, aşa cum văzusem în cartea respectivă”, mărturiseşte Sergiu.

Primul obiect creat de el a fost o barcă la care a lucrat două zile. „Era o barcă cu trei motoare şi telecomandă, alimentată de o baterie de maşină. Am lucrat două zile la ea, dar la final satisfacţia a fost imensă”, spune Sergiu.

Magia calculatorului

În timpul liceului Sergiu descoperă calculatorul şi începe să creeze programe pentru acesta. „Nefiind la profil de informatică nu aveam mult acces la calculator, dar am învăţat în timpul meu liber. N-aveam calculator  acasă în acea vreme, îmi scriam programele pe caiet, lucram la ele câte o săptămână şi mergeam apoi la un club de internet şi le scriam pe calculator”, povesteşte Sergiu.

În timpul facultăţii Sergiu începe să creeze lucruri tehnice cu finalitate, de exemplu un motor controlat foarte precis prin calculator folosind algoritmi foarte complecşi. „Prin anul III de facultate am făcut o matrice de leduri, cu 130 de becuri controlate prin calculator, prin care puteam afişa orice mesaj, practic un panou publicitar în miniatură”, spune Sergiu.

După absolvirea facultăţii Sergiu ajunge să lucreze la o firmă multinaţională de software ca dezvoltator web. „După opt luni de lucru am plecat de la firmă şi mi-am dat licenţa, iar după licenţa am început să lucrez la o altă firmă de web development, care atunci avea 15 angajaţi şi acum are 115. Aici fac site-uri de internet mai complexe, pe diverse tehnologii pe care nu le mai utilizasem înainte”, spune Sergiu.

Pasiunea pentru roboţi

De curând Sergiu a hotrât să-şi urmeze o pasiune mai veche- crearea roboţilor. „M-am decis să fac o maşină cu comandă numerică, un aparat ce poate sculpta în materiale moi o formă tridimensională creată anterior pe calculator. Astfel de aparate există deja pe piaţă şi costă mii de euro, fiind folosite în industrie. Eu vreau să construiesc maşina pentru a crea părţile componente ale unor aeromodele, pe care să le vând apoi celor pasionaţi de asamblarea acestora, dar aplicaţiile maşinii sunt diverse. Pot crea lumânări, pot sculpta în aluminiu şi face diferite piese pentru alte maşini.”, spune Sergiu.

Întrebări şi răspunsuri:

Când va fi gata maşina la care lucrezi cu atâta pasiune?

Deocamdată am făcut o primă versiune şi am demontat-o pentru că am văzut că am făcut nişte greşeli, dar acum m-am apucat din nou de ea. Voi lucra la proiectul acesta un an de zile.

Ce pasiuni mai ai în afară de construirea roboţilor?

Îmi place sportul extrem. De doi ani mi-am cumpărat motor şi am călătorit foarte mult până acum. Anul trecut am făcut turul României pe motor, iar anul acesta am făcut turul Europei, alături de trei prieteni. Am călătorit zece zile şi am parcurs peste 4000 de kilometri. Am trecut şi prin zone însorite dar şi prin Alpi la 2.500 de metri înălţime. Anul trecut mi-am cumpărat şi parapantă şi am început să zbor cu ea.

Ce-i place:

Îmi plac oamenii sinceri. Îmi place să am grijă de mine, să-mi hrănesc sufletul. Îmi place uneori să mă laud. Admir lucrurile simple, cum ar fi un apus de soare. Iubesc liniştea uneori. Îmi place să mă joc pe calculator. Ador să mă plimb cu motorul, să merg la munte şi să intru în peşteri. Îmi place să-mi petrec timpul cu iubita mea.

Ce nu-i place:
Nu-mi place să fac curat în casă, sunt foarte dezordonat. Nu-mi plac oamenii care se laudă fără rost şi care nu sunt de încredere. Nu-mi place să merg la cumpărături. Nu-mi place faptul că deseori cheltui prea mulţi bani pe mâncare. Nu suport aerul poluat din oraş. Nu-mi prea place să citesc cărţi, prefer să citesc pe internet lucruri tehnice.

Profil:
Data naşterii: 10 ianuarie 1982 la Sighişoara judeţul Mureş
Studii: Universitatea „Petru Maior”, Facultatea de Inginerie, Profil Automatică şi Informatică Industrială Târgu-Mureş
Profesie: programator
Stare civilă: necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite