Târgu-Mureş: Portret/ Sergiu Orăşan descarcă sufletele deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ Sergiu Orăşan descarcă sufletele deţinuţilor
Târgu-Mureş: Portret/ Sergiu Orăşan descarcă sufletele deţinuţilor

Preotul Sergiu Orăşan de la Penitenciarul Târgu-Mureş îl readuce pe Dumnezeu tinerilor care în libertate au fugit de Acesta.

Preotul Sergiu Orăşan a simţit chemarea Divinităţii încă de mic copil. „Am luat singur hotărârea de a urma calea preoţiei când eram în clasa a VII-a. Părinţii mei mi-au aprobat bucuroşi decizia, iar mentor mi-a fost părintele Nicolae Luduşan, de la Biserica din cartierul Dâmbu Pietros, la slujbele căruia participam pe când eram mic”, mărturiseşte preotul. După Facultatea de Teologie, tânărul Sergiu Orăşan a fost hirotonit preot în parohia Fărău, un sat cu 400 de familii din judeţul Alba.

Viaţa la ţară

Tânărul preot şi soţia sa au lăsat în urmă oraşul şi s-au mutat la sat. „M-am dus în parohie cu toată deschiderea sufletească . Ne-am obişnuit repede cu locurile şi cu oamenii, am învăţat tainele satului. Era o zonă foarte frumoasă, pe care şi acum o mai vizităm din când în când”, povesteşte preotul. După doi ani petrecuţi la Fărău, preotul a primit o altă parohie, în localitatea Miercurea Nirajului, unde erau doar 40 de familii de religie ortodoxă. „Eram foarte bine primit în casele maghiarilor pentru sfinţirea acestora sau pentru diferite rugăciuni, ei având un respect deosebit faţă de preotul şi slujbele ortodoxe”, spune Sergiu Orăşan.

Preot la Penitenciar

După patru ani de zile petrecuţi la Miercurea Nirajului, preotul participă la un concurs pentru ocuparea unui post la Biserica Penitenciarului Târgu-Mureş. „Eu mai fusesem în Penitenciar ca seminarist la 16 ani, deci cunoşteam bine locul şi am acceptat postul deoarece eram convins că este mare nevoie de preot în rândul penitenţilor”, mărturiseşte Sergiu Orăşan. Fiind un penitenciar pentru tineri şi minori, preotul s-a orientat mai mult pe activităţi educative sub forma orelor de religie. „Tinerii nu au foarte multă răbdare pentru a asista la întreaga liturghie, unii chiar dacă au 18-19 ani nu trecut încă prin şcoală, dar le place să vină la Biserică, pentru că lecţia predată e exemplificată cu desene tipizate pe care le dau să le coloreze”, povesteşte preotul. Dintr-un efectiv de circa 200 de tineri deţinuţi, peste 100 vin la lecţiile de religie şi la slujbă. Mulţi dintre ei acum învaţă pentru prima oară să se spovedească. „Nimeni nu-şi dă seama cât de greu e să fi preot de penitenciar şi preot de spital pentru că în ambele locuri suferinţa pe care trebuie să o iei de pe umerii sau din sufletul credinciosului îşi pune amprenta şi asupra ta.  Chiar dacă mă gândesc uneori să renunţ, îmi revin însă cu gândul că e mare nevoie de mine aici”, mărturiseşte preotul.

Întrebări şi răspunsuri:

Reuşiţi să vă detaşaţi de problemele pe care le vedeţi zilnic în Penitenciar?

„În mare parte problemele cu care se confrunta deţinuţii le duc cu mine acasă, ceea ce nu este foarte bine, dar nu pot altfel. Îi duc cu mine şi în gând şi în rugăciunile personale. Soţia şi fetele mele mă înţeleg că nu pot fi altfel.”

Au fost deţinuţi care v-au căutat după ce au fost eliberaţi?

„Da, au fost deţinuţi care m-am căutat după ce au ieşit, mi-au trimis scrisori, se bucură să mă revadă pe stradă şi îmi mulţumesc că le-am purtat de grijă. Mi-ar plăcea ca în momentele de răscruce, să-şi aducă aminte de lucrurile învăţate la biserică şi să aleagă binele.”

Ce-i place:

Îi place preoţia, îi place să citească despre vieţile sfinţilor părinţi. La oameni apreciază frica de Dumnezeu. Se bucură atunci când merge cu familia la mănăstirile din ţară. Îi place să le citească fetelor sale de 11 şi 7 ani basme şi să le povestească pasaje biblice. I-ar plăcea să facă mai mult sport.

Ce nu-i place:

Nu-i place răutatea omenească şi răzbunarea. Nu-i prea place să facă cureţenie în casă, dar ştie că e necesar. Îi e frică de faptul că nu va avea destul timp în viaţă să cunoască tainele duhovniciei.

Profil:
Data naşterii: 17 decembrie 1976 la Târgu Mureş
Studii: Seminarul Teologic, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, master în consiliere pastorală şi psihologică Alba Iulia
Profesie: preot la Penitenciarul Târgu-Mureş
Stare civilă: căsătorit, două fete
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite