Şcolile de la sate îşi închid porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că niciun copil nu s-a înscris la şcoală din toamnă, 25 de şcoli din judeţ se închid. Situţaia este îngrijorătoare.Anul acesta, în judeţul Mureş s-au înscris cu cinci mii de copii mai puţin faţă de anii trecuţi.

În unele sate din judeţ nu mai există deloc copii de vârstă şcolară, astfel că din toamnă 25 de şcoli vor fi închise. „Aceste şcoli sunt mai ales din mediul rural, sate şi cătune, unde nu se mai poate realiza procesul instructiv-educativ. Oricum, părerea mea este că nici nu se poate realiza procesul de învăţământ cu doi sau trei elevi, câţi erau în anii trecuţi. Acolo trebuie să autorizezi o clădire, să plăteşti cadrele didactice, iar învăţarea de realizează, în mod normal, cu un colectiv de elevi", a explicat inspectorul şcolar general, Dumitru Matei.

În pericol de închidere sunt şcolile din stale Legrenii de câmpie, Coroi, Irimioara, Cibu, Ilioara, Păuloaia, Deleni, Abuş, Avrameşti, Borzia, Maioreşti, Morăreni, Sebeş, Tânariu, Valea Pădurii sau Valea Şâurii, însă nici în Târgu-Mureş situaţia nu este prea bună. Grădiniţa cu program normal nr. 21, care funcţiona la parterul unui bloc, a fost închisă, iar copiii mutaţi în incinta Şcolii Generale nr. 18.

30 de şcoli fără aviz sanitar

O problemă majoră începutului de an şcolar o reprezintă necesitatea reorganizării reţelei şcolare în aşa fel încât nicio clasă să nu aibă un efectiv mai mic de 25 de elevi. În cazul în care anumite clase nu se pot conforma acestei cerinţe, vor fi comasate sau se va introduce învăţământul simultan. „Sistemul educaţional ne obligă să găsim soluţii. Acum soluţia este învăţământul simultan, pentru ca toţi copiii să înveţe şi să le asigurăm şansa de învăţa în condiţii normale",  a mai spus Dumitru Matei.

Condiţiile normale implică, însă, şi necesitatea autorizării sanitare. În judeţul Mureş 30 de şcoli nu au reuşit să obţină avizul sanitar de funcţionare. „În momentul de faţă sunt în curs de autorizare 50 de şcoli, iar 30 nici nu au şansa să obţină autorizarea sanitară. Sunt costuri foarte mari cu funcţionarea, apa curentă, canalizarea, căldura, dar acestea trebuie să existe. Acolo unde este nevoie, vom cere aviz pentru un spaţiu limitat şi nu pentru o întreagă clădire", a conchis Dumitru Matei.    

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite