Târgu-Mureş: Şcoala fără bani, reparaţii terminate poate de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Şcoala fără bani, reparaţii terminate poate de Anul Nou
Târgu-Mureş: Şcoala fără bani, reparaţii terminate poate de Anul Nou

Judeţul Mureş rămâne cu 2,70% din fondurile necesare pentru investiţii. Pentru transportul elevilor mai sunt necesare 35 de microbuze, salarii mai sunt până de Crăciun.

Inspectorul Şcolar General Dumitru Matei a prezentat ieri raportul privind pregătirea noului an şcolar.

Astfel, pentru transportul elevilor din localităţile în care unităţile de învăţământ au fost desfiinţate, din cauza restructurării, mai sunt necesare 35 de autovehicole. În momentul de faţă există 64 de autovehicole din care 44 funcţionale.

“Mai avem şi 15 maşini Aro care nu erau funcţionale nici la data distribuirii”, a anunţat Dumitru Matei. În ceeea ce priveşte situaţiia investiţiilor, raportul prezentat ieri, consemnează ca “reuşită” demararea lucrărilor într-un număr de 67 de unităţi de învăţământ. Însă, dintre acestea, 29 de lucrări au termen de finalizare 15 septembrie 2009, adică în prima zi de şcoală deşi cu siguranţă vor fi întârzieri, iar un număr de 16 trebuie finalizate până în 31 decembrie.

“Derularea lucrărilor în ritmul programat este legată direct de modul în care se asigură ritmicitatea finanţării”, a arătat Matei.  Însă, finanţare nu prea există. Suma totală solicitată pentru investiţii în acest an este 83.821.000 lei din care s-au primit, până în prezent, 2.270.000 lei. IŞJa mai primit încă 2.350.000 lei , suma este alocată însă pentru a fi utilizată în anul 2010.

“Şi sumele pe care le-am primit le-am considerat o gură de oxigen, măcar să se mai poată realiza câteceva”, a încercat Matei să păstreze o notă pozitivă. El a mai anunţat că până în prima zi de şcoală vor mai fi totuşi angajaţi 362 suplinitori, iar procentul cadrelor  didactice necalificate va scădea la 1% faţă de 3,8% în prezent.


Schimbări de directori

Inspectorul şcolar general s-a plâns că deşi el şi-a luat o săptămână de concediu, şi a încercat să folosească reţeaua internă de comunicare în această vară, directorii nu i-au răspuns. “Din cele 261 unităţi cu personalitate juridică, 70 nu au dorit să converseze cu subsemnatul. Nu-i voi schimba, îi voi înlocui pe acei directori care au pus lacătul pe şcoli în 15 iunie şi au venit acum să ceară prelungirea concediiilor”, a mai anunţat Matei.

Şedinţa de lucru cu directorii şcolilor a fost programată pe 3 septembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Prefectul a anunţat că mai sunt bani de salarii până în decembrie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite