Târgu-Mureş:Actorul Ioan Săsăran a părăsit scena vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Actorul Ioan Săsăran a părăsit scena vieţii
Târgu-Mureş:Actorul Ioan Săsăran a părăsit scena vieţii

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 22 august de la ora 12.00 la Cimitirul Central din Târgu-Mureş. Actorul a jucat în peste 100 de spectacole, fiind şi regizor, cadru didactic şi conferenţiar universitar la U.A.T.


Lumea teatrală mureşeană este în doliu după ce joi, 20 august actorul Ioan Săsăran a decis să părăsească scena vieţii, după o lungă suferinţă. Actorul s-a născut pe meleaguri băimărene şi a urmat studiile Institutului de Artă Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în perioada 1952-1956, la clasa artistului Alexandru Pop Marţian. Primele roluri le-a avut pe scena Teatrului Dramatic din Baia-Mare, pentru ca mai apoi să vină la Naţionalul târgumureşean, unde a jucat în peste 100 de spectacole. Publicul mureşean n-a uitat prestaţia sa în rolul „Werle”, din spectacolul „Raţa sălbatică” de Ibsen, în rolul „Luca” din „Azilul de noapte” de Maxim Gorki sau „Prohor Borisovici Hrapov” din spectacolul „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki.

Ultimul spectacol

Ultimul spectacol în care mureşenii l-au putut vedea jucând pe Ioan Săsăran a fost „Mirandolina”, în regia lui Cristian Ioan. Regizorul regretă dispariţia marelui actor, despre care spune că era născut pentru scenă. „Regret dispariţia sa, era un mare actor, e o mare pierdere pentru teatrul românesc. Ioan Săsăran a fost născut pentru scenă, avea o grandoare scenică, l-ar fi putut juca foarte bine pe Ştefan cel Mare şi regret că n-am avut ocazia să lucrăm împreună la „Un Apus de soare”. Am totuşi o lumină în suflet, deoarece ultimul său rol pe scena teatrului a fost într-un spectacol regizat de mine şi împreună am participat la un Festival Internaţional de Teatru la Praga”, a spus regizorul Cristian Ioan. Colegii săi de scenă regretă şi ei dispariţia marelui actor. „Era un om puternic, talentat, pătimaş în meserie. E păcat că s-a dus pentru că putea să facă mult mai mult pentru teatru”, a declarat actorul Mihai Gingulescu.

Bun pedagog

Începând cu anul 1990, actorul a început să predea studenţilor Universităţii de Artă Teatrală din Târgu-Mureş. Aceştia îşi amintesc cu plăcere sfaturile date de profesor, care i-a ajutat în carieră. „Era un bun pedagog, uneori poate puţin prea dur, dar aşa ne pregătea pentru concurenţa acerbă din teatru.

Era foarte mândru de noi, s-a bucurat nespus că lucrăm cu toţii în domeniu. Am avut ocazia să joc alături de el în spectacolul „Vassa Jalesnova” şi îmi spunea că a acceptat rolul pentru că juca alături de foste studente de-ale sale. Îmi pare rău că s-a dus, era un om bun, care se implica în orice. Niciodată nu l-am văzut trist, era plin de viaţă, puternic atât fizic cât şi moral”, a spus actriţa Serenela Mureşan, fostă studentă a actorului.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite