Târgu-Mureş: Masă de Sărbători pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile obţinute de la CARP sunt o gură de oxigen pentru mulţi vârstnici mureşeni. Fie pentru masa de sărbători, fie pentru urgenţele medicale, pensionarii mureşeni se îndatorează din ce în ce mai mult.

Aproximativ 700 de pensionari târgumureşeni s-au împrumutat în luna noiembrie de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Târgu-Mureş. Mulţi dintre ei au recurs la această soluţie datorită pensiei mici, dar şi a necazurilor ce s-au abătut asupra lor.

Împrumutul, soluţia salvatoare

Printre cei care au venit la CARP pentru a obţine un împrumut se numără şi Maria Crăciun, de 73 de ani din Târgu-Mureş. Bătrâna are nevoie de 2.500 de lei, bani necesari pentru o eventuală operaţie a soţului ei de 78 de ani.  „Soţul meu e bolnav de diabet, iar recent a căzut şi s-a lovit  foarte tare la coloana vertebrală de nu mai poate sta în picioare. Îmi e teamă că va trebui operat, de aceea am venit la CARP să iau un împrumut, pentru orice eventualitate. Mă doare să-l văd aşa, că am fost căsătoriţi 58 de ani şi ne-am înţeles foarte bine, dar tare mi-e frică că o să-l pierd. Nu iau banii cu bucurie, doar ca să scap de nişte necazuri”, spune plângând Maria Crăciun, de 73 de ani. Banii împrumutaţi reprezintă soluţia salvatoare în preajma sărbătorilor  şi pentru Ioan Munteanu de 86 de ani din Târgu-Mureş. „Am nevoie de bani urgent pentru o problemă persoanală”, spune bătrânul, fost veteran de război.

Numărul împrumuturilor, în creştere

În luna noiembrie a acestui an împrumuturile bătrânilor la CARP au crescut cu 15% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. „Accordăm împrumuturi de la 200 la 3.000 de lei. Circa 75% dintre pensionarii care se împrumută la noi solicită mai puţin de 1.000 de lei, pentru că dacă iau mai mult e nevoie de girant”, a precizat Ladislau Moldovan, preşedinte interimar CARP Târgu-Mureş. Potrivit acestuia, în luna decembrie împrumuturile vor creşte semnificativ, o dată cu venirea Sărbătorilor de iarnă.

Cotizaţii mici

CARP Târgu-Mureş are peste 13.000 de membrii activi, care cotizează lunar cu sume ce nu depăşeşesc 2 lei. Obţinerea unui împrumut durează circa o săptămână, dar poate fi accordat pe loc în caz de urgenţă. „Pe lângă ajutoarele rambursabile, CARP oferă şi un ajutor de deces ce nu poate depăşi 5.000 de lei şi un ajutor de 50 de lei pe an pentru cei cu pensii sub 400 de lei lunar”, a mai spus Ladislau Moldovan.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite