Târgu Mureş: Sandor Bardosi: „Sunt un optimist incurabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Sandor Bardosi: „Sunt un optimist incurabil”
Târgu Mureş: Sandor Bardosi: „Sunt un optimist incurabil”

A rezolvat problema înclinării a Turnului din Pisa, după pensionare îşi brevetează alte invenţii şi vrea, la 65 de ani, să facă facultatatea de construcţii

Foarte mic fiind, părinţii nu-l putea să facă să tacă pe Sandor Bardosi decât dacă îi puneau în faţă o bucată de hârtie pe care era scris ceva.

„Un cioban chior a prezis părinţilor mei că băiatul lor va deveni un om mare. Eu mereu am trăit cu impresia asta, am învăţat destul de bine şi totdeauna am avut idei deosebite. Prin tinereţe mi-a plăcut foarte mult literatura, domeniu în care doream să mă afirm, publicând cărţi de nuvele şi schiţe, ca şi în diverse ziare şi reviste”, afirmă Sandor Bardosi.

N-a reuşit la şcoala de învăţători de la Aiud pentru că părinţii săi au refuzat să intre în CAP, drept care a făcut şcoala profesională şi a fost maistru instructor la Liceul din Târnăveni. Între timp a dat la teatru şi la teologie unde a şi reuşit, dar pentru că nu a fost posibil să i se achite indemnizaţia pentru cei doi copii ai săi, a renunţat.


Turnul din Pisa


„Iniţial nu mi-au plăcut construcţiile, însă în timp ce eram la şcoala de maiştri la Sibiu, mi-a venit ideea stopării înclinării turnului din Pisa”, spune Sandor Bardosi, a cărui invenţie a fost înregistrată la OSIM abia în 1989. Procedeul, care se referă la consolidarea clădirilor a primit medalia de aur la concursuri de inventică din Kuala Lumpur - Malaezia în luna mai, la Varşovia – Polonia în luna iunie, iar în data de 9 septembrie a obţinut medalia Genius Europa la Budapesta.

”Toată lumea vrea să consolideze turnul pe partea înclinării, iar eu m-am gândit la partea opusă, cu o contragreutate. Se intră cu nişte grinzi din beton armat în consolă, sub turn şi turnul se va aşeza pe şirul de grinzi cu o contragreutate din partea solului tare”, afirmă inventatorul, care nu a fost căutat de nimeni după ce a brevetat invenţia, deşi a prezentat-o la Munchen, la Viena şi la Budapesta.


Oraşe lacustre şi… chiloţii-prezervativ


Sandor Bardosi se pregăteşte, în această perioadă, de brevetarea mai multor invenţii ale sale, din care a menţionat câteva, respectiv una de stopare a alunecărilor de teren, apoi, pentru Veneţia şi alte oraşe „lacustre” are o soluţie de salvare a clădirilor acestora, de ridicare a clădirilor în locuri mlăştinoase sau în Delta Dunării, de pildă.

La fel, inventatorul are în vedere idei chiar mai năstruşnice, precum termosul elastic, care poate fi pliat şi utilizat în armată şi  medicină, dar şi chiloţii-prezervativ, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei! „Acum lucrez pentru brevetarea lor, că până acum n-am avut timp; copiii îmi sunt mari şi am vreme suficientă”, spune Bardosi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?
Păi nu exclud ca acum, la 65 de ani să fac o facultate, fiindcă simt că nu am destule cunoştinţe. Aş vrea să mai fac şi o casă de bătrâni, cu clădire special construită.
Există secrete ale constructorilor care se predau doar cui merită?
Depinde de interese. De pildă eu nu le spun toate secretele angajaţilor mei, pentru că ei vor pleca şi îşi vor face propriile afaceri. Însă ca maistru instructor, la şcoală, le spun elevilor tot ce trebuie să ştie.
Cum vă caracterizaţi ca dascăl?
Unul bun, fiindcă am tact pedagogic - mereu mă cert cu soţia mea, care e şi ea profesoară. Eu n-am fost niciodată sever cu copii şi ei mereu m-au ascultat şi respectat.

Ce îi place

Adoră călătoriile, natura, grădinăritul (având şi plantaţie de brazi argintii), îi place să lucreze cu copiii, să îi formeze. E un om sincer şi nu înşeală pe nimeni. E pasionat de lectură, de literatură, pe care a şi practicat-o, având publicate cărţi şi articole. Este cel mai eficient când e „încolţit”, când lucrează sub presiune. Un optimist incurabil, are un ascuţit simţ al umorului.

Ce nu îi place

Faptul că e prea deschis, prea altruist; ar fi vrut să fie mai inflexibil, mai dur, fiindcă în unele situaţii se profită de el. Îşi reproşează că vorbeşte prea direct. Nu ar face niciodată politica, deoarece banii şi puterea îl schimbă pe om. Nu-i plac invidioşii, mincinoşii şi pârâcioşii.

Născut în 27 noiembrie 1944, Grâuşor – Valea Nirajului
Studii, liceu şi şcoala de maiştri
Pensionar, patron la două firme de construcţii din Târnăveni
Căsătorit, doi copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite