Târgu-Mureş: Salariile profesorilor diminuate cu 15,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii le vor sugera dascălilor să refuze semnarea concediului fără plată. Ei nu vor primi banii de cadouri, al 13-lea salariu, cei 100 de euro pentru cărţi iar plata navetei depinde de primăriile rurale.

Ca tot bugetarul, şi dascălul va fi obligat, în următoarele două luni, să îşi ia 8 zile de concediu fără plată, situaţie statuată de Legea 329, în vigoare din 12 noiembrie. Drept care liderul mureşean al Sindicatului “Spiru Haret”, Ioan Săcărea ne-a declarat, în urma întâlnirii de joi de la Bucureşti, a federaţiilor sindicale din sectorul bugetar, că în mod normal, zilele libere nu pot fi luate fără acordul salariatului.

“Dacă el refuză să semneze cererea de concediu, în cazul nostru trebuie să decidă inspectoratul şcolar, iar noi vom apela, ulterior, la instanţe, spre a se recupera banii”, a declarat Ioan Săcărea. Acesta a mai arătat că vor să-i ţină acasă pe dascălii mureşeni, pe perioada celor 8 zile, fiindcă oricum banii se reţin. ”Am dori ca să fie libere ultimele patru zile din noiembrie şi primele patru din decembrie”, a spus Săcărea care a precizat că în 2 sau 3 decembrie, sindicaliştii din învăţământ vor să organizeze, în Bucureşti, un marş a tăcerii.

Dureri financiare suplimentare


În plus, la acest final de an, cei circa 9.900 de dascăli mureşeni vor fi lipsiţi atât de banii pentru cadouri de sărbători ca şi de al treisprezecelea salariu. În ce priveşte ajutorul de 100 de euro pentru procurarea de cărţi şi materiale didactice, acesta nu a fost acordat încă, pentru că nu sunt bani la buget, afirmă Cornel Crucean, liderul mureşean al Sindicatului Liber din Învăţământ.

“Banii se vor da, nu se ştie însă când, la finele acestei luni sau peste… câţiva ani. Noi, în orice caz, ne vom căuta dreptatea în instanţă”, a asigurat Crucean. Altă problemă a dascălilor din Mureş este cea a plăţii navetei pentru cei ce lucrează în mediul rural. “Unele primării au bani şi achită sumele, altele nu o fac, indiferent de existenţa sau nu a banilor în bugetul lor. Noi, până la urmă, se pare că tot la justiţie va trebui să apelăm şi în această privinţă”, a conchis Crucean.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite