Târgu-Mureş: Portret/ Carmen Ciulea, redă speranţa copiilor bolnavi de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Ciulea redă speranţa bolnavilor de SIDA
Carmen Ciulea redă speranţa bolnavilor de SIDA

Tânăra este directoarea Fundaţiei ADV Târgu-Mureş şi alături de echipa sa aduce zâmbetul pe buze tinerilor infectaţi cu HIV.

Carmen Speranţa Ciulea are un nume predestinat pentru a fi de ajutor celor aflaţi în dificultate, fie că sunt tineri sau maturi. Grija pentru semeni a făcut-o pe tânără să urmeze cursurile de Asistenţă Socială a Universităţii Babes Bolyai din Cluj Napoca. „De mică m-am tot mutat dintr-un oraş în altul, tata fiind ofiţer de armată. În ultimul an de liceu am ajuns în Cluj şi m-am înscris la facultate tot acolo. După absolvire am dorit să-mi îmbogăţesc cunoştinţele şi m-am înscris la un curs de informatică la Târgu-Mureş”, mărturiseşte tânăra.

Cu timpul Carmen Ciulea s-a îndrăgostit de oamenii din Târgu-Mureş şi de locurile de aici aşa că a decis să rămână. „L-am convins pe soţul meu şi ne-am mutat la Târgu-Mureş în 1997, iar dorinţa de a lucra în domeniul studiat m-a făcut să accept postul de asistent social la Fundaţia Oasis”, povesteşte tânăra.

Contactul cu bolnavii de SIDA


Răspunzând anunţului pentru angajarea unui asistent social la Fundaţia Alături de Voi România, filiala din Tâgu-Mureş, Carmen Ciulea intră în contact cu bolnavii de SIDA. „Momentul crucial din cariera mea a fost însoţirea unui număr de 10 tineri seropozitivi, mulţi dintre ei copii, într-o tabără de creaţie la Voineasa la trei luni după ce am fost angajată. Era primul meu contact cu astfel de persoană şi atunci nici eu nu aveam informaţiile necesare, de aceea am avut şi eu o reţinere la început. Însoţirea celor zece copiii mi-a schimbat însă destinul pentru că tot ce sa realizat în acea tabară de creaţie, munca lor de acolo, ce a luat forma unor pliante anti disciminare, discuţiile în particular cu fiecare m-au făcut să mă îndrăgostesc pur şi simplu de acei copii”, mărturiseşte tânăra.

Văzându-i pe acei tineri Carmen Ciulea s-a simţit la început neputincioasă, dar şi-a dat seama că doar luptând pentru drepturile lor va aduce un strop de optimism în viaţa lor. „Mi se părea că soarta e nedreaptă cu acei copii care păreau normali şi veseli. Era nedrept ca ei să moară la un moment dat. Mi-a trebuit cam o săptămână să-mi revin din şocul emoţional, dar mi-am promis că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a-i ajuta”, mărturiseşte Cramen Ciulea.

Munca la Fundaţia ADV

Din 2007 Carmen Ciulea a devenit directorul Centrului Mureş a Fundaţiei ADV România. „Acum avem 102 tineri până în 26 de ani şi 11 adulţi  de peste 26 de ani pe care îi consiliem şi care sunt bolnavi de SIDA. Cea mai mare satisfacţie e dată de momente când îi văd fericiţi, când uită de problemele pe care le au”, spune tânăra.

 

Întrebări şi răspunsuri?

Cum îi sprijiniţi pe tinerii cu HIV să se integreze în societate?
În cadrul fundaţiei am înfinţat nişte ateliere vocaţionale de lumânări şi calculatoare, unde muncesc atât tineri cu dizabilităţi cât şi cei cu HIV. În 2009 am pus bazele unităţii protejate Util Deco, crescând numărul locurilor de muncă oferite. Tinerii cu HIV care lucrează se simt utili societăţii, se responzabilizează mai mult.

Care a fost cel mai fericit moment din carieră şi cel mai trist?
Cel mai fericit moment a fost atunci când o mămică seropozitivă m-a sunat să-mi spună că micuţul ei nu e infectat cu HIV, iar cel mai trist moment e an de an de Ziua Luptei Anti SIDA, când îmi trec prin faţa ochilor chipurile celor care au sfârşit din cauza bolii.  

Ce-i place:

Iubesc oamenii generoşi, care ajută oamenii cu probleme. Îmi place muzica şi îmi place mult să dansez. Ador călătoriile, mi-ar plăcea să văd Parisul şi Roma. Iubesc marea şi soarele. Ador animalele, am foarte mulţi câini şi pisici adunate de pe stradă. Îmi place mult să merg la cumpărături, ador mall-urile. Îmi place să conduc maşina pentru că mă relaxează. Iubesc copii.

Ce nu-i place:
Nu suportă cruzimea umană. Urăşte violenţa faţă de copii şi animale. Nu-i place să calce haine, dar o face când e nevoie. Nu-i place să se trezească devreme dimineaţa. Nu suportă frigul.  


Profil:

Data nasterii: 4 iulie 1971 la Hunedoara
Studii: Universitatea Babes Bolyai, Facultate Asistenţă Socială
          Universitatea Petru Maior, master în Manangementul proiectelor
Profesie: director Centrul Mureş al Fundaţiei ADV România
Stare civilă: divorţată

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite