Târgu-Mureş: Ioan Itu, singurul artist din România ce sculptează cu metal topit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Ioan Itu, singurul artist din România ce sculptează cu metal topit
Târgu-Mureş: Ioan Itu, singurul artist din România ce sculptează cu metal topit

Artistul a participat la zeci de expoziţii, lucrările sale fiind apreciate atât în ţară cât şi peste hotare, însă regretă că nu are un ucenic, căruia să-i transmită mai departe meşteşugul.

Artistul Ioan Itu este pasionat de sculptură din copilărie. „Stăteam în şură şi mă uitam cum îşi făceau rândunelele cuib – adunau tot felul de obiecte pe care le îmbinau – şi aşa mi-a venit ideea de a pune picătură peste picătură de metal topit. Spre deosebire de sculptura clasică, unde dintr-un bloc de lemn sau piatră se îndepărtează materialul, aici se adaugă, dar fără să retuşez sau să pilesc ulterior”, explică Ioan Itu.


Deşi pasionat de sculptură, artistul nu a reuşit să urmeze o şcoală în acest sens. „În 1953, după ce am intrat la liceul de are şi meserii, am avut ghinionul să prind reforma şcolară, când aceste şcoli s-au desfiinţat. Am urmat un singur an, însă acela m-a marcat pentru totdeauna şi, chiar dacă am urmat şcoala de maiştri, chemarea artistică tot prin intermediul industriei mi-am găsit-o”, îşi aminteşte Ioan Itu.

Primele lucrări:

Ioan Itu se declară un autodidact, un artist ce se bazează sută la sută pe imaginaţie. „Primele lucrări le am din anii 60 când lucram la Combinatul Azomureş, şi aşa am ajuns, în 1986, să particip la un simpozion naţional, unde am luat locul întâi, cu un bust de muncitor”, spune artistul. În prezent Ioan Itu se pregăteşte pentru o expoziţie internaţională, ce va avea loc în decembrie la Bucureşti, unde va participa cu o sculptură reprezentând un ursar care face animalul să danseze. Regretul său cel mai mare este că nu are un ucenic care să ducă arta sa mai departe.

Palmares naţional şi internaţional


Artistul se declară adeptul reproducerii plastice a motivelor de obiceiuri şi tradiţii populare, fiind de peste 25 de ani membru al Uniunii Artiştilor Plastii din Mureş. Ioan Itu a participat la zeci de expoziţii locale, judeţene şi naţionale, cu lucrări de sculptură în fier, realizate prin forjare şi sudură autogenă. În anul 1995 a fost prezent la Chişinău, în 2006 a avut o primă expoziţie personală în Sala de expoziţii ,,Unirea” din Târgu Mureş şi de atunci participă an de an la expoziţiile de artă populară şi de meşteşuguri tradiţionale.

Are lucrări în colecţii particulare şi muzee din ţară, dar şi în Germania, Austria, Italia şi Franţa. Este prezent în ,,Dicţionarul Artei Naive din România”, în albumul ,,Arta Naivă din România şi întâmplări de călătorie”, al austriacului Herbert Wisner (2002), ca şi în albumul AAP. „Mi s-a cerut să vând din lucrări dar nu am vrut. O dată că nu m-a interesat banul, şi apoi că nu vreau să le risipesc, vreau să las ceva în urma mea”, mărturiseşte artistul mureşean.

Întrebări şi răspunsuri


Vă consideraţi un artist?
Nici vorbă să fiu un artist, sunt un om de rând care vrea să facă ceva, poate deosebit, dar nu mare lucru. Important e să rămână ceva după mine.
Cum vă vin ideile?
Fac iniţial o schiţă sumară, iar lucrarea se construieşte apoi singură, pe bază de inspiraţia de moment.
Sunteţi un altruist?
Ca maistru am lucrat cu mulţi tineri – nu există om rău, doar oameni mai mult sau mai puţin interesaţi de lucrurile bune ale vieţii, şi fiecare are cel puţin o calitate, ce poate fi dezvoltată.

Ce îi place
Iubeşte pescuitul, este pescar încă din copilărie, iar acum are şi o casă pe malul Dunării. Apreciază simţul umorului atât la el cât şi la ceilalţi oameni. E exigent cu sine, pentru că aceasta este singura metodă de a evolua. E pasionat de probleme tehnice şi mecanice.
Ce nu îi place
Nu îi place faptul că de multe ori nu prea are răbdare şi e delăsător. Îşi reproşează că ar fi putut dace mai mult, inclusiv în plan artistic. Cel mai mult în viaţă îl afectează minciuna, implicit politicieni care promit şi nu fac.

Ioan Itu
Data naşterii: 19 iunie 1938 comuna Boroaia, judeţul Suceava
Studii: Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş şi Şcoala de maiştri
Profesie: Sculptor
Stare civilă: Căsătorit, doi copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite