Regiunea Centru, care include și Mureșul, are de ieri o nouă conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile au avut loc în ședința de ieri
Alegerile au avut loc în ședința de ieri

Reprezentanţii Regiunii Centru, întruniți în ședința de constituire a acestui for deliberativ regional, după alegerile locale din iunie 2012, şi-au ales în unanimitate preşedintele şi vicepreşedintele ce vor prezida şedinţele pe perioada următorului an.

În cadrul acestei întâlniri a membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, organizată de către ADR Centru în data de 12 septembrie, s-a decis și modul cum vor fi realocate fondurile disponibile în cadrul Axelor prioritare 3 și 5 din cadrul Programului Operațional Regional la nivelul regiunii noastre.

La şedinţa organizată la Alba Iulia au participat preşedinţii de Consilii judeţene din Alba, Covasna și Mureș, în timp ce județele Brașov, Sibiu și Harghita au avut reprezentare la nivel de vicepreședinte de Consiliu Județean, sau Director executiv. Alături de aceștia au fost prezenți și primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ. Membrii acestei structuri parteneriale deliberative au aprobat în unanimitate componența completă a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru și i-au ales în funcția de președinte al CDR Centru pe domnul Támás Sándor, președintele CJ Covasna, iar în funcția de vicepreședinte pe domnul Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. Cei doi aleși își vor exercita mandatele pe timp de un an, ulterior fiind aplicat principiul rotației în aceste funcții. Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru are un rol important în realizarea obiectivelor de bază ale politicii de dezvoltare regională a celor şase judeţe constitutive, precum şi în coordonarea la nivel regional, a procesului de implementare a programelor de coeziune economică şi socială, finanţate prin fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene.
 
În cursul discuțiilor au fost analizate și aprobate Raportul de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru pe semestrul I al anului 2012, precum şi modificarea componenţei Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare CRESC Centru. Două puncte importante ale ședinței, care au și suscitat discuții punctuale, au fost analiza stadiului implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru, precum şi a stadiului pregătirii Regiunii Centru pentru accesarea fondurilor din noua perioadă de programare, 2014-2020. Participanții au formulat mai multe puncte de vedere, pe care ADR Centru le va concretiza în scrisori adresate Guvernului și MDRT în vederea îmbunătățirii absorbției fondurilor europene.

„În cadrul acestei şedinţe, membri CDR prezenţi au decis ca fondurile disponibile pe Axa prioritară 5, de la DMI 5.2 ce prevede finanțarea proiectelor destinate structurilor și funcțiunilor turistice, să fie alocate proiectelor aflate în listele de rezervă pe DMI 5.1, ce vizează finanțarea unor obiective de patrimoniu, pentru valorificarea potențialului lor turistic. Astfel, ne vom concentra atenția asupra investițiilor în obiective importante, pentru fructificarea unor proiecte depuse la sediul ADR Centru, care au intrat pe listele de așteptare ale Programului REGIO în Regiunea noastră“, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite