Târgu-Mureş: Rază de speranţă pentru copiii bolnavi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Rază de speranţă pentru copiii bolnavi de cancer
Târgu-Mureş: Rază de speranţă pentru copiii bolnavi de cancer

Din 2006, numărul copiilor bolnavi de cancer creşte, anual, cu 30 la sută faţă de anul precedent. E singura clinică din ţară pentru copii bolnavi de cancer, dotată cu săli de gimnastică şi de joacă, precum şi cu o bibliotecă.

De mai bine de doi ani, Clinica de Pediatrie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este în parteneriat cu două fundaţii şi cu bibliotecile din Târgu Mureş, care au reuşit să îndulcească suferinţa copiilor internaţi, bolnavi de cancer. Gabriela Faczadi, mamă de copil fost bolnav, a înfiinţat Fundaţia „Împreună pentru copiii cu cancer”, contribuind la amenajarea unei săi de gimnastică şi a uneia de joacă.

Exemplu din străinătate


„În străinătate, la tratament cu copilul meu, am văzut că spitalele sunt susţinute de fundaţii şi am fost plăcut surprinsă când, prin 2006, cei de la secţia Hematooncologie pediatrică, în frunte cu dr. Despina Baghiu au fost foarte deschişi propunerii de a face ceva similar”, a spus Gabriela Faczadi. Iniţiativă unică în ţară, sala de gimnastică cu aparate performante, o investiţie de aproape 20.000 lei, a fost inaugurată anul acesta şi beneficiază de serviciile unui kinetoterapeut.

Bibliotecă pentru micuţi

Bibliotecara Claudia Illes, care a iniţiat şi o bibliotecă mobilă, s-a gândit să-i ajute şi în acest mod pe copii. „Există un protocol în urma căruia aproape în fiecare zi de marţi mergem la acei copii să le citim”, a spus Claudia Illes, adăugând că la clinică există câteva zeci de cărţi donate. „Spre a dona o carte, ea trebuie să fie cât de cât nouă şi «sănătoasă», nepurtătoare de agenţi patogeni. Cărţile donatorilor sunt preluate şi înregistrate atât de secţia împrumut a Bibliotecii Judeţene cât şi de bibliotecile din cartiere”, a explicat Claudia Illes.

Fără suprimarea copilăriei în spital
Potrivit şefei clinicii, dr. Maria Despina Baghiu, bolnavul trebuie să rămână copil şi în spital, şi să nu i se suprime copilăria. „Tratamentele sunt o parte a menirii noastre ca medici, iar cealaltă, umanitară, o realizăm cu aceste asociaţii ale părinţilor. În această formă umanizată, clinica de Pediatrie există din 2006 face parte dintr-un nou concept, materializat prin înfiinţarea Asociaţiei «Împreună pentru copiii cu cancer», căriea i s-a alăturat Asociaţia «Nagy Borbala», cărora le sunt recunoscătoare pentru că au schimbat viaţa copiilor internaţi”, a declarat dr. Baghiu.

Tot mai mulţi copii bolnavi
În fiecare an sunt cazuri noi, mai multe decât în anul precedent, iar în în ultimii trei ani, în fiecare an sunt mereu mai mulţi cu 30%. Dacă în 2008 am avut circa 20 de noi bolnavi de cancer, în acest an deja avem 25 de asemenea cazuri.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite