Târgu-Mureş: Portret/Cristina Râştei, eleva pasionată de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/Cristina Râştei, eleva pasionată de teatru
Târgu-Mureş: Portret/Cristina Râştei, eleva pasionată de teatru

La doar 17 ani, Cristina Râştei analizează încă opţiunile pe care le are pentru viitoarea carieră. Până acum drumul teatrului i se pare cel mai atrăgător şi speră să-l poată urma.

Cristina Alexandrina Râştei e pasionată de artă încă din perioada grădiniţei, când educatoarea i-a descoperit talentul artistic. „Aveam şase ani când educatoarea mă lăsa la grădiniţă să pictez şi să desenez, spunându-mi că am talent. Într-o zi mi-a trimis o lucrare la un Concurs Internaţional de Artă din Norvegia şi spre surprinderea mea, am câştigat permiul pentru creativitate. Era o pictură abstractă, reprezentând  un chip de femeie”, îşi aminteşte Cristina.


În şcoala generală Cristina şi părinţii ei discutau posibilitatea de a urma o şcoală de arte, dar tânăra a ales limbile străine. „Am urmat o clasă de intensiv engleză în şcoala generală, dar nu-mi pare rău de alegerea făcută, pentru că n-am renunţat complet la artă, doar că o practicam ca hobby”, spune Cristina. Tânăra a început să-şi cultive latura artistică şi în literatură, nu doar în desen.


„Am început să scriu proză fantastică, de cele mai multe cu final trist şi cu o mare încărcătură emoţională. Scriam despre dragoste, moarte, natură, suferinţă, sentimente care mă încercam şi pe care simţeam că trebuie să le transpun pe hârtie. Proza pe care o scriam venea din nevoia mea de a mă exterioriza”, mărturiseşte tânăra.

Atracţia teatrului

Cristina a simţit fiorii primei competiţii în timpul şcolii generale, când a participat la Olimpiada de Biologie, obţinând locul I la faza judeţeană. „Era o materie la care aveam nevoie şi de cunoştinţe de anatomie, dar mi-au plăcut mereu animalele aşa că am participat”, spune Cristina. În timpul liceului tânăra a simţit prima oară atracţia teatrului.

„Împreună cu câţiva colegi de-ai mei de clasă şi sub îndrumarea dirigintei am hotărât să organizăm un concurs de teatru de Zilele Colegiului Naţional „Unirea”. Asta era în clasa a IX-a , dar am continuat în fiecare an pentru că ne-a plăcut. După participarea la concursul din clasa a XI-a am fost invitaţi la concursul judeţean de teatru organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi la un alt concurs, „Fascinaţia teatrului”, organizat la Colegiul „Alexandru Papiu Ilarian””, spune Cristina.

Premiul special pentru cea mai bună prestaţie feminină obţinut la concursul oreganizat de ISJ, precum şi aprecierile juriului au determinat-o să se gândească serios la o carieră în teatru. „ Mă atrage mult teatrul pentru că simt că atunci când sunt pe scenă mă descarc, iar reacţia publicului este cea mai mare mulţumire a mea. Mă tentează însă şi Marketingul, Dreptul şi chiar Academia de Poliţie, dar ştiu că nu m-aş putea despărţii de teatru. Simt nevoia să joc în continuare”, mărturiseşte Cristina.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce spun părinţii tăi de planurile tale de viitor?
Mă susţin în deciziile pe care le iau. Nu cred că ar avea nimic împotriva teatrului, dar ar vrea totuşi să fiu împlinită din punct de vedere financiar, iar arta în România din păcate nu prea oferă satisfacţii materiale.
Cu ce îţi mai ocupi timpul în afară de teatru?
Sunt voluntară la trei fundaţii din oraş, care desfăşoară diferite programe pentru copii orfani şi romi. Îmi place mult să mă implic în problemele acestora, să participa la evenimentele organizate pentru ei. Mă bucură zâmbetul pe care îl primesc de la acei copii.

Ce-i place:
Îmi plac oamenii fără prejudecăţi, capabili să aibă o părere personală. Apreciez oamenii curajoşi, care pot să-şi asume riscuri. Îmi place să cunosc oameni noi, să-mi fac mulţi prieteni. Iubesc natura, în special muntele, unde urc de fiecare dată când am ocazia. Îmi place adrenalina, iubesc alpinismul şi tiroliana.  Îmi place să citesc, să merg la teatru. Aprecize sinceritatea, îmi place mult să comunic cu cei din jur.
Ce nu-i place:
Nu-mi place că uneori sunt leneşă şi încăpăţânată. Nu-mi plac oamenii închişi în ei, care nu acceptă alte persoane în jurul lor. Nu suport violenţa verbală şi fizică. Nu-mi plac oamenii cu prejudecăţi. Nu-mi place să şterg praful.

Profil:
Data naşterii:
16 noiembrie 1991 la Târgu Mures
Studii: Colegiul Naţiona „Unirea”, profil Filologie bilingv Engleză, clasa XII
Profesie: elevă
Stare civilă: necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite