Radu Deac și-a dedicat viața chirurgiei cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Deac este o somitate a medicinei românești
Radu Deac este o somitate a medicinei românești

Specialist recunoscut la nivel mondial, Radu Deac are la activ 7.000 de operaţii pe cord deschis, peste 3.000 de operaţii pe cord închis, dar şi 40 de transplanturi de cord efectuate atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii.

Radu Deac și-a început cariera în 1967, ocupând funcția de preparator la Institutul de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, pentru ca, în anul 2000, să devină şeful Catedrei de Chirurgie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. În perioada 2003-2006 a fost director general al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Valoarea i-a fost recunoscută în întreaga lume, fiind profesor la universităţi de prestigiu din Statele Unite - Harvard, Pennsylvania, Minneapolis, fapt care i-a permis să se specializeze în permanenţă. A ocupat funcții care i-au evidențiat importanța în universul medical românesc.

Şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş, preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară şi Transplant, Profesorul Deac are la activ peste 7.000 de operaţii pe cord deschis, peste 3.000 de operaţii pe cord închis şi vase şi peste 40 de transplanturi de cord efectuate atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii. Doarme cinci ore pe zi, între orele 2.00 și 7.00, restul zilei fiind în totalitate dedicat meseriei.

Primul transplant de inimă din România

După aproape trei decenii de cercetare în domeniul recoltării de organe, în 1999, la Târgu-Mureș, au fost realizate primele trei recoltări multiple de organe. Acestea au ajuns să fie transplantate în Austria și Germania, deoarece în România inimile respective nu erau compatibile în totalitate. Totuși, 1999 avea să fie un an de excepție pentru chirurgia românească, iar numele lui Radu Deac nu putea lipsi din ecuație. ”În 24 octombrie 1999, doctorul Şerban Brădişteanu, şeful secţiei de Chirurgie Cardiacă de la Spitalul Floreasca m-a sunat să mă anunţe că doreşte să efectueze un transplant de inimă, existând în spital un receptor şi un donator. De asemenea, şi-a  exprimat dorinţa să particip şi eu la operaţie. M-am deplasat la Bucureşti cu elicopterul şi am participat la operaţie ca prim ajutor. Atunci s-a făcut primul transplant cardiac, la om, în România. O lună mai târziu, pe 14 noiembrie, am reuşit să facem la Târgu-Mureş cel de al doilea transplant din ţară!”, declară profesorul. Pasiunea pentru meserie l-a determinat să pună bazele Instiotutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. În 1995, ministrul sănătății, Iulian Mincu, a suferit de probleme cardiace înaintea unei ședințe oficiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la Copenhaga. ”Am făcut în aşa fel încât am mers chiar la Copenhaga pentru a-i reface sănătatea. După acest eveniment, m-a întrebat ce ar putea face pentru medicina cardiovasculară. I-am sugerat că ar putea deciziona şi organiza cinci centre mari de medicină cardiovasculară în principalele provincii istorice din ţară şi nu un singur centru ori cât de bine dotat ar fi. Aşa a apărut la Târgu-Mureş Institutul de boli cardiovasculare şi transplant, unul din cele 5 propuse”, povestește Radu Deac. În ciuda vârstei (71 de ani n.r.), Radu Deac încă nu se gândește la retragerea din activitate. ”Încet, încet voi rări operaţiile şi mă voi dedica altor activităţi. Dar deocamdată  mă gândesc mai puţin la acea zi care şi aceea trebuie să fie frumoasă”, afirmă profesorul Radu Deac.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite