Târgu-Mureş: Qui gong-ul, mod de viaţă adus, complementar medicinii alopate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Qui gong-ul, mod de viaţă adus, complementar medicinii alopate
Târgu-Mureş: Qui gong-ul, mod de viaţă adus, complementar medicinii alopate

Practicarea constantă a acestor exerciţii ne optimizează viaţa şi ne redă sănătatea, fizică şi mentală

Medici, ingineri, oameni de afaceri, studenţi, se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a exersa starea de bine. Nu-i o metaforă, este… Qui gong, o milenară tehnică ce provine din China, adusă târgumureşenilor de maestrul Cezar Culda. După amiezile cursanţii se adună într-o sală la Colegiul Naţional Unirea, ies şi în curte pentru exerciţii ce necesită spaţiu iar, suplimentar, în fiecare dimineaţă se revăd în incinta Cetăţii medievale pentru alte exerciţii speciale. Cezar Culda activează în cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale, departamentul de Qiu gong, ca ramură sportivă necompetiţională. „Tehnica potenţează partea sportivă pentru cei care intră în competiţii dar are şi valenţe terapeutice, dovadă că există această deschidere către oamenii obişnuiţi”, spune maestrul, care subliniază că ceea ce predă este o parte complementară, deloc opusă medicinii alopate.

Mod de viaţă

Qui gong-ul este folosit pentru tratarea afecţiunilor cronice, iar ca şi cadru procedural presupune că persoanele asimilează aceste exerciţii şi îşi modifică corespunzător modul de viaţă. Astfel practicanţii învaţă să-şi implementeze un set de obiceiuri care le permite restabilirea stării de sănătate, imunitatea, pe scurt ajung să participe activ la propria existenţă. „Faptul că oamenii îl practică de ani de zile atestă eficacitatea sistemului. În primul rând vorbim de longevitate, apoi de întărirea sănătăţii şi prevenirea bolilor, a stresului, iar practicanţii constată că trec mai uşor de dificultăţi sau de traume emoţionale. Nu în ultimul e vorba de rezolvarea concretă a unor afecţiuni serioase”, afirmă Cezar Culda. La cursuri sunt prezentate aspectele teoretice, inclusiv anatomia aşa-numitului corp energetic uman, dar şi exerciţii. Este vorba atât de exerciţii statice sau meditaţiile, cât şi de cele dinamice sau acel celebru „dans energetic”, respectiv unele forme de masaj-automasaj.

Qi inseamna aer, respiraţie sau esenţa (energia) vitala. Gong e muncă, autodisciplină, desăvârşire, măestrie. Qi Gong e un set de practici terapeutice şi de întreţinere chinezeşti care reduc stresul, îmbătrânirea ţesuturilor şi celulelor, cu ajutorul lui se pot vindeca multe dintre cele 50% din bolile pe care medicina occidentală le consideră netratabile.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite