Proiecte ce vor schimba faţa oraşului în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că sunt realizate din bugetul local sau din fonduri europene, proiectele muncipalităţii vor schimba complet aspectul oraşului. În acest an primăria municipiului alocă bani pentru contrucţia de blocuri, drumuri, pasaje, Cetatea Medievală şi Grădina Zoologică.

Noul an aduce schimbări majore în muncipiul Târgu-Mureş. Fie că e vorba despre blocuri, drumuri sau Grădina Zoologică, primăria municipiului va aloca în acest an milioane de lei din bugetul local pentru finalizarea unor investiţii începute în 2010 sau pentru altele noi, preconizate pentru acest an.

Proiecte din bugetul local

Un proiect care va schimba felul în care arată centrul oraşului este “Modernizarea Pieţei Teatrului”. Lucrarea avea ca termen de finalizare anul 2010, dar lucrările s-au decalat. “După decopertarea pasajului subteran, s-a constatat că degradarea acestuia este mult mai accentuată decât se preconiza în proiect, drept urmare s-a elaborat o nouă documentaţie şi s-a decalat termenul de execuţie a lucrărilor pentru vara lui 2011. Lucrarea are o valoare de 10 milioane de lei şi este finalizată în procent de 50%”, a precizat Rodica Fărcăşan, director adjunct Direcţia Tehnică din Primăria Târgu-Mureş. Un alt proiect început anul trecut vizează modernizarea Grădinii Zoologice. “Lucrările au început în vara anului 2010, valoarea investiţiei este de 4 milioane de euro, dintre care 75% sunt alocaţi din fondurile Ministerului Mediului, iar 25% din bugetul local. Investiţia are termen de finalizare luna august 2011 şi cuprinde realizarea unui pavilion pentru girafe şi elefanţi, unul pentru feline, unul pentru păsăsri de baltă, urşi şi cerbi”, a mai spus Rodica Fărcăşan. În ceea ce priveşte locuinţele, municipalitatea va continua în acest an construcţia blocurilor sociale din cartierul Valea Rece şi va asigura finisajele exterioare şi branşamentele pentru blocurile ANL.

Am predat amplasamentele pentru pentru şase blocuri ANL pe strada Depozitelor, a câte 20 de apartamente fiecare. Lucrările urmează să fie licitate, iar în primăvara anului 2011 urmează să înceapă. Mai avem predat un amplasament pe strada 8 Martie, fiind vorba de patru blocuri, unde sunt elaborate documentanţiile ce vor fi supuse aprobării Consiliului Local”, a explicat Rodica Fărcăşan.

Proiecte din fonduri europene

Tot în 2011 vor începe o serie de proiecte finanţate din fonduri europene. Unul dintre acestea vizează reabilitarea Cetăţii Medievale. „Prin proiectul de reabilitare vor fi puse în valoare picturile interioare, precum şi frescele şi picturile murale exterioare ale Cetăţii. De asemenea, se vor reface căile de acces pietonale din interior şi vor fi remodelate elementele plastice ale faţadelor. Cetatea va fi introdusă în circuitul turistic regional ", a spus  Dana Ijac, şef Serviciu Programe de Finanţare din Primăria Târgu-Mureş. 

Valoarea totală a proiectului este de 29,22 de milioane de lei, dintre care 22,1 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene. Tot din fonduri europene va fi realizată şi modernizarea Căminului pentru Vârstnici. Valoarea totală a lucrărilor în acest caz este de 3,64 milioane lei, din care 2,76 milioane lei din fonduri europene. Tot în acest an vor începe lucrările de modernizare a 52 de străzi din oraş. Valoarea totală a investiţiei se ridică la petse 77 de milioane de lei, dintre care primăria plăteşte doar 1,2  milioane de lei, restul sunt fonduri nerambursabile.

Lucrări din bugetul de stat

Prelungirea Căii Sighişoarei este unul dintre cele mai scumpe proiect preconicat a fi realizat din bugetul local. Valorea investiţiei se ridică la 238.902.590 de lei, echivalent a 55.688.249 de euro, bani pe care primăria nu-i poate asigura. Pentru a nu pierde proiectul, s-a realizat un protocol cu Ministerul Transporturilor, în urma căruia drumul respectiv urmează să fie trecut în categoria drumurilor naţionale, iar lucrarea executată din bugetul de stat. 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite