Târgu-Mureş: Proiect de aproximativ 1 milion de euro pentru bătrânii din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Proiect de aproximativ 1 milion de euro pentru bătrânii din oraş
Târgu-Mureş: Proiect de aproximativ 1 milion de euro pentru bătrânii din oraş

Primăria Târgu-mureş a câştigat un proiect de finaţare pentru reabilitarea şi modernizarea Căminului de bătrâni din oraş. Proiectul, care este finaţat din fonduri nerambursabile, va presupune atât reabilitarea clădirii cât şi crearea unui centru de zi pentru persoanele bolnave de Alzheimer.

„Documentaţia pentru proiect a fost depusă încă din  luna aprilie la ADR Centru, cererea de finanţare a fost aprobată, şi sperăm ca anul viitor până în martie să se semneze şi contractul de finanţare ca să poată începe lucrările. Proiectul presupune modernizarea şi reabilitarea întregii clădiri a Căminului de bătrâni, care este momument istoric. Vor fi trataţi pereţii, se va reorganiza incinta, se vor moderniza instalaţiile de apă şi încălzire şi se va mansarda clădirea”, a declarat Dana Ijac, şef Serviciu Programe de Finanţare din Primăria Târgu-Mureş.

Valorea proiectului


Proiectul are o valoare de aproximativ 1 milion de euro, dintre care 98% reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 2% reprezintă contribuţia municipalităţii. „Lucrările vor fi realizate în diferite etape pentru ca vârstnicii să nu aibă de suferit şi vor fi finalizate în următorii doi ani de zile”, a mai spus Dana Ijac.


Proiectul aduce o speranţă în ochii celor 81 de bătrâni care îşi petrec timpul înstituţie, mai ales că ultima reabilitare a clădirii a fost făcută în 1981. „De atunci am făcut doar lucrări de întreţinere, am zugrăvit exteriorul şi s-a lucrat la acoperiş”, a spus Rodica Filip, contabila Căminului de Bătrâni.

Centru de zi pentru bolnavii cu Alzheimer

Mansardarea clădirii va însemna crearea spaţiului necesar pentru realizarea unui Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, mai ales că numărul acestora creşte în judeţ de la an la an cu 15%.  În Târgu Mureş din cei 700 de îngrijitori şi însoţitori ai bolnavilor plătiţi din bani publici, 90 se ocupă de persoane cu Alzheimer. Dintre bolnavi în jur de 50 au asistent personal şi aproximativ 40 care primesc indemnizaţie pentru însoţitor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite