Târgu-Mureş: Programări pentru 2010 pentru prevenţia cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Programări pentru 2010 pentru prevenţia cancerului
Târgu-Mureş: Programări pentru 2010 pentru prevenţia cancerului

Mureşencele profită de consultaţiile gratuite de la Centrul integrat pentru depistarea cancerului de sân. Programările pentru consultaţii s-au epuizat pentru anul acesta, pacientele urmând să fie chemate la medic abia în anul următor.

Centrul integrat pentru depistarea cancerului de sân, deschis de o lună jumate în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, a fost luat cu asalt de mureşencele dornice să fie consultate, mai ales că unele beneficiază de gratuitate.

Peste 100 de consultaţii

Până în prezent în Centru s-au efectuat 100 de ecografii şi 70 de mamografii şi s-au depistat cazuri de paciente suspecte de cancer la sân.  „Din cazurile pe care le-am examinat majoritatea sunt femei care au venit la controale de rutină şi nu li s-a descoperit nimic. Au fost descoperite cazuri de patologie beningnă, hormonală, deci necanceroasă, fie la femei tinere, fie la femei aflate în pre şi post menopauză, dar au fost depistate şi şapte cazuri de suspiciune de patologie malignă de sân”, a spus dr. Minerva Mălău, medic primar radiologie imagistică medicală în cadrul Centrului. Medicul a mai spus că printre cele 100 de paciente venite la Centru s-au aflat şi liceene sub 20 de ani, ceea ce e îmbucurător.

Lipsa persoanalului, principala problemă


Principala problemă cu care se confruntă noul Centru este lispa personalului specializat, consultaţiile fiind făcute doar de medicul Minerva Mălău. Dat fiind volumul mare de muncă la care trebuie să facă faţă doar un singur medic, programările pacientelor se fac deja pentru anul viitor. „Programările pentru consultaţii se fac telefonic, iar pentru anul acesta locurile s-au epuizat, pacientele care se programează acum fiind chemate abia în ianuarie 2010”, a spus medicul.

Servicii gratuite

Centrul de depistarea a cancerului de sân oferă consulaţii gratuite pentru anumite categorii de paciente. „Am luat decizia că în scop de diagnostic examinările se vor face în baza biletelor de trimitere de la medicul de familie şi medicul specialist. Pentru eleve, studente, şomere, persoane din mediul rural şi persoane cu venit mai mic de 700 lei consultaţiile sunt gratuite pentru mamografie şi ecografie, iar pentru servicii la cerere, acestea costă 30 lei pentru mamografie şi 20 lei pentru pentru ecografie”, a spus dr. Silviu Morariu, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Dotări ultramoderne

Centrul intergrat pentru depistarea cancerului de sân este dotat cu un mamograf, un ecograf Dopller şi un aparat pentru puncţia de biopsie, valoarea investiţiei ridicându-se la 400.000 de lei. Unicitatea centrului constă în faptul că unei paciente i se poate face o ecografie, o mamografie şi o puncţie biopsie în acelaşi loc.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite