Târgu Mureş: Profil / Ioan Roman: „Mă simt un om împlinit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Profil / Ioan Roman: „Mă simt un om împlinit”
Târgu Mureş: Profil / Ioan Roman: „Mă simt un om împlinit”

Spirit scormonitor, târgumureşeanul a inventat o metodă terapeutică unică în lume, de salină de suprafaţă, mai eficace decât salinele naturale

Şi acum îi e ciudă lui Ioan Roman că nu s-a gândit să materializeze  ideea trotinetelor pilabile, pe care el o realizase deja la 10 ani. „Mereu, cu joaca eram în întârziere şi ca să ajung iute la şcoală foloseam o trotinetă cu roţi din rulmenţi. Ne-au interzis să venim cu ele şi am împachetat-o să îmi încapă în geantă”, povesteşte Nelu Roman, care a făcut, ca mulţi alţi copii, sport şi muzică. „Am lucrat o vacanţă şi mi-am cumpărat o ghitară, spre supărarea părinţilor. O dată că sportul mi-a indus spiritul de competiţie, apoi era şi ruşine, printre copii, dacă nu aveai vreo activitate extraşcolară”, povesteşte Nelu Roman

Bolile familiei i-am marcat destinul


„Soţia mea a fost o vreme bolnavă, medicii negăsindu-i hiba. Apoi, ne-a vizitat  un prieten cu un cabinet în Budapesta (noi acum având unul asemănător în Târgu Mureş) şi care, printr-o metodă originală ce-i poartă numele, „Varga”, de preso şi reflexoterapie, a pus-o pe picioare. Apoi, 7 ani am trăit cu familia în Ungaria, unde am condus două spitale de medicină tradiţională. Acolo, în 1995, mi-a venit ideea creării salinei de suprafaţă”, spune Nelu Roman.

Iar tehnica îmbinării blocurilor de sare cu care se căptuşesc pereţii salinei este şi acum secretul său. „În 2000 o altă boală, de data asta a mea, m-a făcut să vin acasă şi, iarăşi, metoda amicului din Ungaria s-a dovedit utilă, fiindcă mi-a vindecat anevrismul cerebral”, afirmă târgumureşeanul.

Salina de sprafaţă
După trei ani, în 2008 şi-a închis porţile prima salină artificială de suprafaţă din lume de la Târgu Mureş, atât din cauza chiriei exorbitante, cât şi nepăsarea factorilor locali şi naţionali. Însă în decembrie 2009 cabinetul se redeschide, un impuls suplimentar dându-i cea dintâi recunoaştere internaţională a ideii lui Ioan Roman.

E vorba de premiile obţinute la Salonul internaţional de inventică din 12 septembrie, de la Budapesta, medalia de aur în medicină „Genius Europa”, Jeromos Cup - invenţia cea mai apreciată din întreg salonul şi a treia, de recunoaştere din partea Australiei, ţară care doreşte o colaborare cu ministerul român al Sănătăţii spre implementarea, acolo, această idee.

„Până acum nu am avut parte de prea mare recunoaştere în ţară, dovadă că în 2005 după ce am brevetat invenţia la OSIM şi am deschis salina la Târgu Mureş, au apărut copii nereuşite ale invenţiei mele în România, Ungaria şi  Germania, pentru care am deschis procese pentru furt”, spune inventatorul, care mai pregăteşte o surpriză, care, spune el, va da o nouă lovitură medicinii alopate.


Întrebări şi răspunsuri


Cum te-ai caracteriza?
Nu mă deranjează să ies în evidenţă, dar am şi perioade de retragere şi tăcere, spre a studia oameni şi comportamentele lor. Dar marile mele satisfacţii sunt legate de realizările mele terapeutice.
Eşti un optimist?
Da, chiar dacă trec prin „crize” serioase de demoralizare, după ce patru ani m-am luptat cu morile de vânt, cu invenţie mea.
Ce proiecte ai?
Să realizez un lanţ de campinguri terapeutice, pentru omul obişnuit, una dintre ele fiind o salină de suprafaţă. Char dacă nu am, uneori, un ban în buiyinart, dar măp simt un om împlinit


Ce îi place


Mereu încearcă să îmbunătăţească lucrurile ce-l înconjoară, şi îi plac călătoriile, natura, animalele, dar şi muzica şi sporturile - călărie, atletism şi fotbal, dar şi înot de performanţă. De asemenea, a făcut, ca autodidact,  muzică, fiind membru al unei trupe de rock, în liceu.


Ce nu îi place


Nu suportă politica şi politicieni. Nu îi plac oamenii ipocriţi, ca şi aşa-zişii prieteni de mai demult pe faţa cărora vede ciuda şi invidia, că a reuşit şi şi-a realizat visele.

Născut în 26 august 1953, în comuna Band
Studii, şcoala de tehnică veterinară Târgu Mureş
Profesie, inventator
Căsătorit, doi copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite