Târgu-Mureş: Profil / Pop Lupu Coriolan: “Avem multe talente în fotbal şi în Mureş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Profil / Pop Lupu Coriolan: “Avem multe talente în fotbal şi în Mureş”
Târgu-Mureş: Profil / Pop Lupu Coriolan: “Avem multe talente în fotbal şi în Mureş”

A organizat cu ACS Kider a treia ediţie a unui turneu de juniori cu 46 de echipe, iar la anul Cupa EON Kinder va fi una internaţională.

A îndrăgit de mic fotbalul, la 8 ani juca la Electromureş Târgu Mureş şi a terminat junioratul la ASA Târgu Mureş. A ales să facă liceul la Colegiul  Alexandru Papiu Ilarian, profil matematică fizică, dar apoi a  urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

“Mă regăseam în fotbal, era singura posibilitate să continui, la 22 de ani am terminat facultatea şi am avut de ales între a juca în continuare în ligile inforioare sau de a îmbrăţişa meseria de antrenor şi profesor educaţie fizică”, îşi aminteşte Cori, cum îi spun prietenii.

Din 2001 până în 2003 a activat la Liceul cu Program Sportiv, în paralel a fost profesor şi la Grupul Şcolar Traian Vuia – unde mai lucrează şi astăzi, iar din 2004 a pus bazele Asociaţiei Club Sportiv Kinder. Îşi aminteşte că începuturile profesiei au fost dificile.

“A fost mai greu decât mi-am imaginat, era problema bazei materiale, am pornit de la zero, nu aveam teren de antrenament, echipamente, nici măcar echipă. De aceea am dorit să înfiinţez şi ACS Kinder pentru a mă putea organiza aşa cum vreau”, mai spune Cori. 

E nevoie de pasiune, ambiţie şi multe sacrificii. “Dacă la această vârstă nu te preocupă să le oferi copiilor cât mai multe jocuri, viitorul lor nu poate fi prea luminos. Aceasta este vârsta la care să acumuleze, timpul nu poate fi recuperat”, explică el. În mod normal de la vârsta de cinci ani copii pot practica sportul în mod organizat, dar pot şi învăţa. “Consider că şcoala şi sportul trebuie să se întrepătrundă, în sensul că sportul nu poate decât să te organizeze, să de disciplineze, să-ţi formeze un regim sănătos de viaţă, nu e un impediment pentru şcoală”, a mai spus Pop Lupu Coriolan.

ACS Kinder, proiect de succes

Ca secretar al ACS Kinder Cori organizează activitatea  din punct de vedere tehnic, pentru 10 grupe de vârstă, în total 150 de copii. De asemenea antrenează grupele ’93, ’94 şi 2003. „În  România sunt foarte multe talente şi nici Mureşul nu face excepţie,. Este tot mai greu din cauza lipsei bazelor sportive, a parcurilor de joacă în care cei mici se puteau destinde altă dată în siguranţă, a scăderii ariei de selecţie şi numărului de practicanţi, a calculatorului care alungă copii de pe terenurile de sport”, explică antrenorul. ACS Kinder funcţionează din 2004, iar grupele au rezultate la nivel naţional. “Ne putem mândri cu o serie de jucători care au făcut pasul către mari cluburi din ţară: Ştefan Marius, Morari Bogdan, Puşcaş Cristian, Szotiori Cristian, Stavilă Bogdan, Olaru Mădălin, Kanyaro Peter, Luduşan Andrei, jucând la Steaua Bucureşti, iar Moldovan Răzvan la Academia de fotbal Gheorghe Hagi”, a încheiat Cori. 

Întrebări şi răspunsuri

Cine e favorită la titlul în Liga I?

Cred că Unirea Urziceni datorită omogenităţii la nivelul lotului şi conducerii, organizării impecabile a jocului, dar cu o condiţie: dacă vor reuşi să reziste fizic şi psihic pe două fronturi şi în meciurile internaţionale şi în campionat, ceea ce este foarte greu pentru o echipă românească.

Ce şanse avem în cupele europene?

Sper ca măcar două echipe să treacă  mai departe în primăvara europeană.  Una sper să fie Steaua, fiind cap de serie şi având un program mai accesibil, iar cealaltă după părerea mea va fi Dinamo. Şi sunt sigur că Unirea Urziceni nu ne va face de ruşine în Champions League.


Ce-i  place

Ascult foarte multă muzică, mă relaxează după o zi dificilă, îmi place să urmăresc când am timp filme, în general comedii şi îmi place foarte mult să citesc, dar din păcate nu prea mai timp decât pentru cărţi de specialite, îmi place să stau cu familia.

Ce nu-i place

Nu-mi plac aglomeraţia şi minciuna, nu-mi place să merg la cumpărături, urăsc shoppingul, mă deprimă, mai ales în supermarket.Vorbind de sportivi nu îmi plac delăsarea, comoditatea, şi neseriozitatea.


Profil

Pop Lupu Coriolan
20 septembrie 1978, Târgu Mureş

Educatie
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Babeş Bolyai Cluj

Activitate
Antrenor LPS Târgu Mures
Secretar ACS Kinder

Stare Civilă
Căsătorit, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite