Probleme financiare la primăriile din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile locale rurale din judeţul Mureş sunt aproape de faliment din cauza proastei gestionări a fondurilor. Primăriile localităţilor Apold şi Crăieşti din judeţul Mureş au conturile blocate din cauza datoriilor de zeci de mii de lei la firmele ce le-au efectuat diverse lucrări.

La Apold, situaţia este mai gravă, cu 77.448 de lei datoraţi, în timp ce Primăria din Crăieşti are datorii de 40.000 de lei. „Situaţia noastră nu e singulară, mai sunt şi alte primării din judeţ care au ajuns să aibă o anumită sumă indisponibilizată, aşadar aceasta trebuie să existe în cont şi nu ne putem atinge de ea până la definitivarea sentinţei judecătoreşti. Avem un litigiu cu o firmă din Braşov care se ocupa de arhivarea documentelor. Serviciile prestate de firma respectivă trebuiau plătite în şase tranşe egale, începând cu 2009, însă aceştia ne-au trimis prima factură încă din 2008, lucru în contradicţie cu înţelegerea iniţială. Ne-am trezit şi cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi în care nu am efectuat plata, dar avocatul nostru ne-a asigurat că nu putem fi puşiîn situaţia de a plăti penalizări pentru plăţi efectuate deja. În septembrie vom primi sentinţa finală la acest caz şi sperăm că situaţia se va remedia. Cert e că ne este destul de dificil să activăm având acei bani în cont şi neputând să ne atingem de ei, e un fapt care ne îngreunează activitatea administrativă”, ne-a declarat Sorin Dorin Bizo, primarul comunei Apold.

Primării falimentare?

Situaţia se poate agrava şi generaliza la nivelul întregului judeţ, întrucât există semnale conform cărora şi alte administraţii locale vor avea aceeaşi soartă din cauza datoriilor la prestatorii de servicii. „Eu am afirmat în mai multe rânduri că e necesară o reorganizare teritorială a administraţiilor locale pentru comasarea primăriilor falimentare, pentru că situaţia actuală este deosebit de gravă. Încă din 2009, în urma unor verificări ale activităţii Primăriilor din teritoriu, am  ajuns la concluzia că 90 din totalul de 91 de primării judeţene încasează mult mai puţin decât cheltuie pentru administrarea instituţiilor aflate în subordine”, ne-a declarat Mircea Munteanu, director al Cancelariei Prefecturii Mureş.

Administrarea defectuoasă a fondurilor în primăriile din judeţ a devenit o problemă de ordin social. Un exemplu în acest sens îl constituie situaţia dramatică în care se află angajaţii Primăriei Ceuaşu de Câmpie, care vor rămâne în curând fără salarii în condiţiile în care în fondul instituţiei se mai află numai 10.000 de lei până la sfârşitul anului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite