Târgu-Mureş: Problema donării de organe abordată de studenţii mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilnic 12 oameni mor în Europa din lipsa unui donator
Zilnic 12 oameni mor în Europa din lipsa unui donator

Donarea de organe reprezintă o chestiune delicată în lumea medicală românească. Problema comunicării în domeniul donării de organe a fost tema cursului început ieri la Casa Universitarilor UMF din Târgu-Mureş.

În prezent 12 persoane mor zilnic în Europa în aşteptarea unui transplant şi asta pentru că numărul donatorilor este foarte mic, în comparaţie cu cel al receptorilor. Sunt cazuri în care medicii trebuie să abordeze familia unui pacient pentru a-i cere consimţământul pentru donarea de organe.

Modalităţile prin care medicii pot obţine accordul familiei au fost dezbătute în cadrul cursului “Comunicarea în domeniul donării de organe” ce are loc în perioada 9-11 decembrie la Casa Universitarilor UMF din Târgu-Mureş.

În cadrul cursului una din prelegeri a fost susţinută de dr. Heiner Smit, coordonator de transplant la Deutsche Stiftung Organtransplantation Germania. 

Potrivit acestuia un donator de organe obişnuit asigură 30,8 ani de viaţă suplimentari distribuiţi pe o medie de trei receptori diferiţi de transplant, în timp ce utilizarea tuturor organelor solide asigură 55,8 ani de viaţă suplimentari răspândiţi la şase receptori de transplant.

 Medicul a spus studenţilor şi cadrelor medicale prezente la curs că trebuie construită o punte între preocuparea pentru salvarea vieţii unor pacienţi aflaţi pe lista de transplant şi conceptele morale ale celor decedaţi şi ale aparţinătorilor acestora.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite