Primul pas pentru prima autostradă ce va traversa Mureșul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada ar urma să fie finalizată în 2018
Autostrada ar urma să fie finalizată în 2018

Dacă până acum mureșenii priveau planurile autostrăzii Târgu-Mureș-Iași-Ungheni cu circumspecție, iată că a fost făcut primul pas spre construcția acesteia.

Ciprian Dobre, președintele CJ Mureș, a emis certificatul de urbanism pentru construirea viitoarei autostrăzi Târgu-Mureş-Ditrău, parte a proiectului de infrastructură rutieră care va uni Târgu-Mureșul de Iași. Planurile autostrăzii, considerată a fi cea mai scumpă din România, sunt spectaculoase. Pe teritoriul județului Mureș, aceasta urmează să aibă trei noduri rutiere, în localitățile Târgu-Mureş, Acăţari şi Sovata, un nod de perspectivă, în localitatea Miercurea Nirajului, două tuneluri, douăzeci de poduri peste ape, treisprezece pasaje, zece viaducte şi un pasaj peste linia de cale ferată. Totodată, în cadrul proiectului sunt prevăzute parcări de scurtă durată.

Autostrada urmează să treacă prin mai multe localități mureșene, fapt ce ar avantaja dezvoltarea acestora din punct de vedere economic, întrucât traficul intens ar crea noi posibilități antreprenoriale în zonă. Localitățile aparținând județului Mureș pe care autostrada urmează să le traverseze, sunt Miercurea Nirajului, Sovata, Gheorghe Doja, Crăciuneşti, Acăţari, Păsăreni, Găleşti, Măgherani, Sărăţeni, Chibed şi Bereni.

Cea mai scumpă autostradă din România

Autostrada Târgu-Mureș- Iași, ce urmează să fie construită până în 2018, va avea o lungime de peste 300 de kilometri și va costa aproximativ nouă miliarde de euro. Costurile de construcție sunt extrem de ridicate, de circa 31 de milioane de euro pentru fiecare kilometru, întrucât aceasta va trece printr-o zonă muntoasă, urmând să fie una dintre cele mai complexe autostrăzi construite vreodată în România. Astfel autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni ar urma să aibă 43 de tune­luri cu o lungime cumulată de aproape 20 de kilometri. De asemenea, şoseaua va mai cuprinde alte 322 de poduri, pasaje şi viaducte.

Viitoarea autostradă ar urma să aibă trei tronsoane care însumează 289 de kilometri: Târgu-Mureş - Ditrău (92.12 de kilometri), Ditrău - Târgu Neamţ (118,8 kilometri) şi Târgu Namţ - Iaşi (78 de kilometri). Viitoarea autostradă Târgu-Mureș - Iași este un traseu de importanță europeană, deoarece traversează Carpații, conectează România și Ungaria cu Republica Moldova și Ucraina și scurtează ruta europeană Est-Vest la nivel de autostradă cu peste 300 de kilometri.

Noul drum conectează Budapesta cu Moldova şi cu Sudul Ucrainei şi va fi prima autostradă care va deservi nordul României. De asemenea, tronsonul va conecta jumătate din România la Piaţa Unică şi nu în ultimul rând va acoperi nevoile traficului proiectat. În prezent, autostrada este în stadiul de pregătire, iar în momentul de față se efectuează studiul de fezabilitate.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite