UPDATE! Scandal pe strada Dealului! Primăria Târgu-Mureş creează vrajbă între locatarii mai multor străzi din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De când au auzit de decizia Primăriei de a-i muta pe ţigani, locatarii străzilor Dealului şi Sudului nu mai au linişte
De când au auzit de decizia Primăriei de a-i muta pe ţigani, locatarii străzilor Dealului şi Sudului nu mai au linişte

Vestea că mai mulţi ţigani vor fi mutaţi la ei pe stradă i-a înfuriat pe circa 80 de locatari din cartierul Mureşeni. De când au auzit de decizia Primăriei de a-i muta pe ţigani, locatarii străzilor Dealului şi Sudului nu mai au linişte.

UPDATE 13.00  Plângere penală împotriva Poliţiei Locale

O parte a locatarilor de pe străzile Dealului şi Sudului susţin că au fost agresaţi în această dimineaţă de către poliţiştii locali. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru promovarea drepturilor omului (APDO) Lider, localnicii respectivi au obţinut certificate medico-legale, care atestă violenţele.

"Există mai multe persoane care deţin, în acest moment, acte medico-legale care dovedesc violenţele la care au fost supuse de către reprezentanţii acestei instituţii publice", se arată în comunicatul APDO Lider.

APDO Lider solicită  Procurorului general al Parchetului de pe langă Curtea de Apel Mureş să dispună elucidarea condiţiilor în care au intervenit reprezentanţii Poliţiei Locale.

"Faţă de violenţele la care s-au dedat reprezentanţii Poliţiei Locale considerăm că se impune, în primul rând, demiterea, de îndată a şefului Poliţiei Locale din Tîrgu – Mureş şi punerea acestuia la dispoziţia organelor judiciare", se mai arată în comunicat.

UPDATE 11.55

În această dimineaţă, poliţiştii locali care îi însoţeau pe reprezentanţii Primăriei pe strada Dealului au fost atacaţi de localnici. "12 agenţi de Poliţie Locală îi însoţeau pe inspectorii din cadrul Primăriei în vederea începerii lucrărilor în zonă, când un grup de 15 localnici au blocat accesul maşinilor şi au început să ultragieze agenţii noştri. În acel moment s-a iscat o ceartă între cele două părţi, trei dintre localnici fiind încătuşaţi şi, ulterior, eliberaţi. Buldozerele şi maşinile de construcţie au fost îndepărtate, deoarece constructorii nu doreau să rişte ca localnicii să le atace şi să le provoace distrugeri", ne-a declarat Valentin Bretfelean, şeful Poliţiei Locale Mureş.

Nimeni nu a fost rănit în momentul altercaţiei, dar tensiunile vor continua cu siguranţă. Vă vom ţine la curent cu evoluţia situaţiei de pe strada Dealului.

Locatarii din două cartiere ale oraşului sunt pe picior de război, după ce Primăria Târgu-Mureş a anunţat că pe viitor vor fi nevoiţi să împartă cu toţii aceaşi stradă. Practic, circa 60 de ţigani, adulţi şi copii, care în prezent locuiesc în barăci improvizate pe strada Băneasa, din cartierul Libertăţii vor fi mutaţi pe străzile Dealului şi Sudului, din cartierul Mureşeni. Vestea a înfuriat cele două tabere, care au anunţat deja că sunt în stare de orice pentru a nu permite mutarea.

Petiţie împotriva mutării


De când au auzit de decizia Primăriei de a-i muta pe ţigani, locatarii străzilor Dealului şi Sudului nu mai au linişte. În zonă trăiesc deja zeci de ţigani, care sunt majoritatea certaţi cu legea. Faptul că vor veni şi alţii îi îngrozeşte pe locatari. „Nu este casă pe strada Sudului, care să nu fi fost spartă de ţiganii care locuiesc aici. Ne fură din casă, din grădini, vine poliţia şi degeaba. Ne aşteptăm seara soţiile şi fiicele la colţul străzii de frică să nu le atace când se întorc de la serviciu. Dacă asta fac cei care locuiesc deja aici cu noi de atâtat timp, ce vor face alţii care o să vină?”, se întreabă revoltat Ioan Cormoran, un localnic de pe strada Sudului.

Vecina sa, Ibolya Marcu e la fel de speriată. „Eu şi soţul lucrez toată ziua, iar casa mea e chiar lângă terenul unde Primăria vrea să-i mute pe ţiganii din Băneasa. Mi-e frică că vor veni să mi-o spargă”, spune femeia.

Circa 80 de locatari de pe cele două străzi au semnat deja o petiţie, pe care au adresat-o Consiliului Local Târgu-Mureş, dar şi şi reprezentanţilor Consiliului Europei şi Comisiei Europene din România, europarlamentarilor români, parlamentarilor de Mureş şi Direcţiei de Control a Guvernului Românie, prin care cer Primăriei să-şi revizuiască hotărârea.

Ţiganii de pe strada Băneasa, la cheremul Primăriei

Pe strada Băneasa locuiesc în prezent peste 140 de ţigani, adulţi şi copii. De mai bine de cinci ani, aceştia au fost mutaţi aici de muncipalitate, în barăci improvizate, după ce au fost evacuaţi din blocurile în care locuiau, pentru neplata utilităţilor. Primăria le-a asigurat curent electric şi apă potabilă din bani publici.

Acum însă, pe terenul respectiv municipalitatea doreşte să permită Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe( ANL) să ridice mai multe blocuri. „Până nu eliberăm terenul nu se poate efectua licitaţia pentru demararea lucrărilor de construcţie”, spune viceprimarul Claudiu Maior.

Locatarii nu vor nici ei să plece, dar ştiu că sunt la cheremul autorităţilor. „Ne e frică să mergem acolo, dacă ei nu ne vor. Avem şi noi copii şi nu vrem scandal. Plus că avem copiii la şcoală aici”, spune Marius Dodi, un locatar. „Aici n-am plătit nimic la curent şi la apă de şase ani de când stau. Am auzit că acolo ne pune contor comun. Mie îmi convine să plătesc, că soţul meu lucrează, dar nu vreau să dau şi pentru alţii, care nu au bani”, spune o locatară de pe strada Băneasa.

Primăria va muta ţiganii cu forţa

Potrivit viceprimarului, Primăria a achiziţionat deja terenul de pe strada Dealului, iar ţiganii vor fi mutaţi acolo, orice ar fi. „Îi vom muta oricum, cu tot cu barăcile în care locuiesc. Primăria a achiziţionat pe strada Dealului anul trecut 3.000 de mp de teren. Unii locatari de acolo sunt nemulţumiţi că cei pe care îi vom  muta sunt ţigani şi cred că sunt un pericol. Îi înţelegem, dar noi  nu puteam face departajare pe criterii etnice”, a precizat viceprimarul Claudiu Maior. Potrivit edilului, circa 60 de persoane din strada Băneasa urmează să fie mutate. Pentru restul, Primăria caută noi zone pentru mutare.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite