Târgu-Mureş: Primăria amendată de Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Primăria amendată de Garda de Mediu
Târgu-Mureş: Primăria amendată de Garda de Mediu

Groapa de gunoi a municipiului Târgu-Mureş nu este conformă cu normele Uniunii Europene. Soluţia municipalităţii la problema gropii de gunoi este construirea unei Staţii de transfer, compostare şi sortare a deşeurilor.

Primăria municipiului Târgu-Mureş împreună cu cea din Reghin au primit fiecare amenzi de 50.000 de lei pentru nerespectarea Hotărârii de Guvern 349/2005, privind sistarea activităţii de depozitare a deşeurilor, salubrizarea şi introducerea zonei în circuitul natural. Practic, după data de 16 iulie, groapa de gunoi a municipiului Târgu-Mureş trebuia să îşi oprească activitatea, lucru care nu s-a întâmplat, iar inspectorii Gărzii de Mediu au amendat administraţia locală.

Soluţie temporară

Soluţia municipalităţii la problema gropii de gunoi este realizarea unei Staţii de transfer, compostare şi sortare a deşeurilor situată în localitate Cristeşti, care va funcţiona însă temporar, până ce va fi realizat depozitul ecologic zonal de la Sânpaul, proiect depus de Consiliul Judeţean spre evaluare la Ministerul Mediului.

„Depozitul de deşeuri a oraşului Târgu-Mureş îşi va sista activitatea doar după punerea în funcţiune a Staţiei de compactare şi balotare a deşeurilor din Târgu Mureş, investiţie aflată în curs de derulare. Deşeurile astfel balotate vor fi stocate temporar, înainte de eliminare, pe o perioadă de până la 1 an, pe o platformă amenajată în acest scop, dar asta rezolvă situaţia doar provizoriu”, a spus ing.Octavian Moldovan, director coordonator adjunct al Comisariatului judeţean al Gărzii de Mediu.

Potrivit acestuia Staţia de compactare şi balotare a deşeurilor este încă în faza iniţială, adică operatorul de salubritate a municipiului, SC Salubriserv SA, are aparatura necesară, iar locul unde aceasta va fi amenzajată este balastat. „Este o soluţie temporară. În această staţie vor fi compactate deşeuri din municipiul Târgu-Mureş şi din alte 28 de comune din judeţ de unde Salubriserv colectează gunoiul”, a mai spus Moldovan.

Un singur depozit de deşeuri conform

Singul depozit de deşeuri conform cu normele Uniunii Europene este cel de la Sighişoara, a cărui valoare este de 1.712.742 euro. Acest depozit primeşte gunoiul sighişorenilor, dar şi pe cel din comunele învecinate. Nu la fel de norocoşi sunt localnicii din Batoş şi Ruşii Munţi şi Găleşti a căror municipalitate a fost amendată de Garda de Mediu cu sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

Alte şapte comune au fost avertizate de inspectori cu privire la unele gunoaie abandonate pe amplasamentul vechilor depozite de deşeuri, care au fost salubrizate şi înverzite. „În urma controalelor desfăşurate în perioada 20 iulie-31 iulie au fost inspectate 100 de gropi de gunoi din mediul rural şi din două municipii. S-au descoperit două situaţii neconforme la Batoş şi Ruşii Munţi, unde s-au aplicat amenzi de 5.000 de lei, respectiv de 3.000 de lei, iar la Găleşti depozitul era închis, dar se depuneau deşeuri pe alt amplasament şi s-a aplicat şi în acest caz o amendă de 3.000 de lei. În alte şapte comune au fost gpăsite deşeuri abandonate în zona fostelor gropi de gunoi şi s-au aplicat avertismente, urmând să verificăm din nou dacă situaţia s-a remediat”, a mai precizat ing. Octavian Moldovan.


Soluţia Consiliului Judeţean
Consiliul Judeţean a început demersurile pentru obţinerea finanţării din fonduri europene pentru realizarea Sistemului integrat de gestionarea a deşeurilor în judeţul Mureş. Proiectul prevede realizarea mai multor investiţii dintre care cele mai importante sunt construirea, până în anul 2011, a unui depozit de deşeuri la Sânpaul şi a mai multor Staţii de Transfer, care vor fi racordate la acest depozit. Valoarea proiectului este de 49.700.000 de euro, din care 37.090.570 reprezintă finanţare nerambursabilă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite